Aves vivas

1988/06/01 Angulo Pinedo, Rikardo Iturria: Elhuyar aldizkaria

O cesped común (Apus apus), a pesar de non ser un ave bombeada, atópase na orde das apodiformes. O catro dedos dianteiros das súas pernas son extremadamente débiles e si cae ao chan non pode voar de novo. Por iso, en poucas ocasións, só se pousa sobre superficies verticais ou inclinadas.

Aínda que, cando voa, mestúrase con golondrinas e golondrinas, sepárase de vétaa; as súas ás longas e agachadas son segadas. Tamén é maior, xa que ten entre 16 e 17 cm. Nalgunhas zonas do País Vasco (interior) tamén nidifica o lagrimal ( Apus melba ). O primeiro deles é de maior tamaño (21-22 cm), cría en terreos abruptos e de cor pardo, coa parte inferior branca.

Polo xeral, o negro común pode voar todo o día. Por iso pode comer, beber e mesmo tapar os cespigones comúns sen aterrar. En canto chega o crepúsculo, pode ascender a gran altura (até 1000 ou 2000 metros), facendo o seu canto típico (txiirrr, txiiirrr, txiiirrr...!! ), que ao chegar a esa altura reduce a velocidade paira pasar a noite. Doutra banda, os negros comúns sempre voan en grupo. Poucas veces pódese ver una parella ou un só exemplar.

Os sorbellos comúns, do mesmo xeito que as golondrinas, aliméntanse de insectos no aire, principalmente moscas, mosquitos, bolboretas, etc.

Cando hai mal tempo, realizan longos voos paira escapar da choiva e chegar a zonas con bo tempo e moitos insectos alados, permanecen todo o día nos seus anidales (excepto os que teñen choriceros, que teñen que buscar alimento).

Normalmente aliméntase a unha velocidade de 40 quilómetros por hora, podendo chegar a alcanzar velocidades de até 100 quilómetros por hora. Os sorbellos comúns, se non hai moita calor, voarán desde as primeiras horas da mañá até o mediodía e pola tarde de novo.

Posta anual nos orificios das nosas casas e entre tezas. Nidifica con plumilla, patadas no aire e un gorro que dará o sorbeltz.

Na maioría dos casos volverá a desovar os lugares onde estivo o ano anterior.

Normalmente, o macho adulto reúnese en cría coa mesma femia do ano anterior. Cando se inicia a emigración sepáranse entre si ata que se reunen ao ano seguinte.

Nos últimos días de maio, no único niño que realiza, pon 2-3 ovos, cun intervalo de dous ou tres días entre postas. Os ovos son brancos, lisos e sen brillo.

O período de incubación (ambos os proxenitores traballan a quendas) prolóngase entre 14 e 20 días. Con todo, a duración do anidamiento dependerá do tempo.

Os pitos son nidicolas, sen plumas. En 5-8 semanas abandonarán o niño paira lograr a independencia. A mediados de xullo moitos mozos emigran, segundo confírmannos os aneis. Un chourizo co anel de Oxford, por exemplo, foi capturado tres días despois en Madrid. Non deixarán de voar ata que alcancen a madurez sexual en dous anos. Os mozos dun ano fan parellas, pero aínda que constrúen o niño non se reproducen. No niño estarán en xuño e xullo, e si ao ano seguinte están vivos volverán a desovar.

En Euskal Herria pódese ver desde maio até setembro. Ave migratoria que viaxa cara ao sur de África paira pasar o inverno. Sorbeltz común habita en toda Europa, excepto Islandia e o Norte. A malcara-sornegra, pola contra, é una especie do Norte de África e do Mediterráneo. Antes de que os cachorros crezan enteiros, o macho abandona o niño, pero sempre quedará una parella paira crecer. Por iso, a miúdo pódese ver en solitario o cesped común os primeiros días de agosto. Normalmente crecen en lugares onde vivimos os seres humanos, en cidades, pobos, caseríos, etc. De cando en cando veralo no seu medio natural, é dicir, en terreos abruptos e pedregosos. Ao revés do Sorbeltz común, do Enara e do Enara Azpizuria, a urbanización, a industrialización e os seus efectos ambientais non son excesivamente agresivos, xa que no ceo de Bilbao tamén é frecuente vela en xogos aéreos lixeiros e soltos.