Ocells vius

1988/06/01 Angulo Pinedo, Rikardo Iturria: Elhuyar aldizkaria

El cesped comú (Apus apus), malgrat no ser un ocell bombat, es troba en l'ordre de les apodiformes. Els quatre dits davanters de les seves cames són extremadament febles i si cau a terra no pot volar de nou. Per això, en poques ocasions, només es posa sobre superfícies verticals o inclinades.

Encara que, quan vola, es barreja amb orenetes i orenetes, se separa de la veta; les seves ales llargues i ajupides són segades. També és major, ja que té entre 16 i 17 cm. En algunes zones del País Basc (interior) també nidifica el lagrimal ( Apus melba ). El primer d'ells és de major grandària (21-22 cm), cria en terrenys abruptes i de color marró, amb la part inferior blanca.

En general, el negre comú pot volar tot el dia. Per això pot menjar, beure i fins i tot tapar els cespigones comuns sense aterrar. Quan arriba el crepuscle, pot ascendir a gran altura (fins a 1000 o 2000 metres), fent el seu cant típic (txiirrr, txiiirrr, txiiirrr...!! ), que en arribar a aquesta altura redueix la velocitat per a passar la nit. D'altra banda, els negres comuns sempre volen en grup. Poques vegades es pot veure una parella o un sol exemplar.

Els sorbellos comuns, igual que les orenetes, s'alimenten d'insectes en l'aire, principalment mosques, mosquits, papallones, etc.

Quan fa mal temps, realitzen llargs vols per a escapar de la pluja i arribar a zones amb bon temps i molts insectes alats, romanen tot el dia en els seus anidales (excepte els que tenen choriceros, que han de buscar aliment).

Normalment s'alimenta a una velocitat de 40 quilòmetres per hora, podent arribar a aconseguir velocitats de fins a 100 quilòmetres per hora. Els sorbellos comuns, si no hi ha molta calor, volaran des de les primeres hores del matí fins al migdia i a la tarda de nou.

Posada anual en els orificis de les nostres cases i entre teules. Nidifica amb plumilla, puntades en l'aire i un capell que donarà el sorbeltz.

En la majoria dels casos tornarà a fresar els llocs on va estar l'any anterior.

Normalment, el mascle adult es reuneix en cria amb la mateixa femella de l'any anterior. Quan s'inicia l'emigració se separen entre si fins que es reuneixen l'any següent.

En els últims dies de maig, en l'únic niu que realitza, posa 2-3 ous, amb un interval de dos o tres dies entre posades. Els ous són blancs, llisos i sense lluentor.

El període d'incubació (tots dos progenitors treballen a torns) es prolonga entre 14 i 20 dies. No obstant això, la durada de l'anidamiento dependrà del temps.

Els pollets són nidicolas, sense plomes. En 5-8 setmanes abandonaran el niu per a aconseguir la independència. A mitjan juliol molts joves emigren, segons ens confirmen els anells. Un xoriço amb l'anell d'Oxford, per exemple, va ser capturat tres dies després a Madrid. No deixaran de volar fins que hagin aconseguit la maduresa sexual en dos anys. Els joves d'un any fan parelles, però encara que construeixen el niu no es reprodueixen. En el niu estaran al juny i juliol, i si a l'any següent estan vius tornaran a fresar.

A Euskal Herria es pot veure des de maig fins a setembre. Ocell migrador que viatja cap al sud d'Àfrica per a passar l'hivern. Sorbeltz comú habita en tota Europa, excepte Islàndia i el Nord. La malcara-sornegra, per contra, és una espècie del Nord d'Àfrica i del Mediterrani. Abans que els cadells creixin sencers, el mascle abandona el niu, però sempre quedarà una parella per a créixer. Per això, sovint es pot veure en solitari el cesped comú els primers dies d'agost. Normalment creixen en llocs on vivim els éssers humans, en ciutats, pobles, caserius, etc. Rares vegades ho veuràs en el seu medi natural, és a dir, en terrenys abruptes i pedregosos. A l'inrevés del Sorbeltz comú, de l'Enara i de l'Enara Azpizuria, la urbanització, la industrialització i els seus efectes ambientals no són excessivament agressius, ja que en el cel de Bilbao també és freqüent veure-la en jocs aeris lleugers i solts.