Gandeiro común, carniceiro voador

1989/05/01 Angulo Pinedo, Rikardo Iturria: Elhuyar aldizkaria

Cando o Antzandobi común practica a caza, sempre se sitúa nos corredores (altos e limpos) esperando ás súas vítimas. Cando ve ás súas presas, cae sobre elas a través dun voo ondulado. Antes de comer os animais que captura, crávanos nas espiñas ou nunha punta afiada. Por tanto, cando ten fame non ten problemas, xa que ten una despensa natural.

O pico da Antzandobia é robusto.

A talla do Antzandobi común (Lanius collurio) é de 17-18 cm, sendo un paxaro grande e robusto. É a única que explica o dimorfismo sexual entre as nosas obras de teatro, xa que o macho e a femia son totalmente diferentes. A primeira é moi sinxela: o pileo e o obispillo azulado, una franxa negra como disfrace ao longo dos ollos, una garganta avermellada no pescozo, unha cor castaña vermello na parte inferior, una pluma branca avermellada e una cola branco-negro. A femia, pola contra, é máis difícil de distinguir. Sobre el aparece una pluma de cor vermella destacado e baixo cor ocre, sen bandas negras de ollo.

Gandeiro común.

Nalgunhas zonas restrinxidas do País Vasco, outras dúas especies do xénero Lanius, o Gran Antzandobi (Lanius excubitor) (25 cm.) e as xemas de Antzandobi (Lanius senator) (19 cm. ), nidifican.

É de verán. En abril diríxese cara ao noso territorio e estará entre nós até agosto. Os primeiros días de xuño, no único niño que realiza, pon entre 5 e 6 ovos. Os ovos teñen cores variadas, normalmente brillantes. Xeralmente nidifica en espiñas ou no interior de matogueiras apuntadas e a menos de tres metros de altura, de brión e herba.

A Antzandobia afai colgar as presas nas espiñas.

O chitón (mentres a femia quenta o macho dálle comida) alárgase entre 14 e 16 días. Dous ou tres semanas despois, as crías saben voar e serán capaces de alimentarse por si mesmas, obtendo a independencia. Ás veces, antes de saber voar, abandonarán o niño, quedando nas ramas adxacentes.

Normalmente habita en extensos territorios, é dicir, en terreos cultivados, pasteiros ou matogueiras. Moitas veces tamén se pode atopar nas amecias.

O Antzandobi común póusase e coloca sobre todo nos arbustos, postes, valos, cables, etc., paira mirar ao chan con atención. Ao mesmo tempo, a cola móvese lentamente cara arriba ou cara aos lados, mentres espía. Cando ve una presa no chan, diríxese lateralmente cara a ela. Ademais, o insecto que pasa ao seu ao redor é facilmente atrapado. Con todo, a miúdo falla no chan.

Arcón de Antzandobi.

O seu principal característica é a construción dunha sabedoría coas súas presas: crávanas en espiñas de espino ou nunha espiña afiada. Podemos analizar esta práctica desde dous puntos de vista. Por unha banda, trátase de romper a presa porque o alimento é demasiado grande, xa que non pode triturarlo coa garra, xa que ten a cabeza ou o pico grande e forte e as garras son débiles. Doutra banda, como mencionei anteriormente, estas provisións poden ser utilizadas en función da época do ano. Na primavera e verán aliméntanse de animais de sangue frío (insectos, anfibios e réptiles).

No outono e inverno elixirá animais de sangue quente (mamíferos finos e paxaros pequenos). A maior parte das capturas proveñen de coleópteros (lousa), lepidópteros (bolboreta), himenópteros (Bombus), dipteros (moscas) e ortópteros (saltamontes) entre insectos; pitos comúns entre paxaros, karnabas, vergas, faíscas, cascabeis, cepillos, etc. Tamén pode capturar asados, satísos, ras, lagartijas e areniscas.

As crías de Antzandobi sempre están famentas.

O Antzandobi común vive en case toda Europa. Pódese observar desde o norte da Península Ibérica até o sur de Inglaterra e Escandinavia en época de cría. Podémola atopar en toda Euskal Herria, excepto en Rioxa Alavesa.

Como ave migratoria, entre agosto e setembro diríxese cara ao África tropical paira pasar o inverno. Con todo, a diferenza doutras especies migratorias invernantes en África, desprázanse pola beira do Mediterráneo (Francia, Italia, Grecia e Turquía) sen atravesar a Península Ibérica.