Ramader comú, carnisser volador

1989/05/01 Angulo Pinedo, Rikardo Iturria: Elhuyar aldizkaria

Quan l'Antzandobi comú practica la caça, sempre se situa en els passadissos (alts i nets) esperant a les seves víctimes. Quan veu a les seves preses, cau sobre elles a través d'un vol ondulat. Abans de menjar els animals que captura, els claven en les espines o en una punta afilada. Per tant, quan té gana no té problemes, ja que té un rebost natural.

El pic de l'Antzandobia és robust.

La talla de l'Antzandobi comú (Lanius collurio) és de 17-18 cm, sent un ocell gran i robust. És l'única que explica el dimorfisme sexual entre les nostres obres de teatre, ja que el mascle i la femella són totalment diferents. La primera és molt senzilla: el pileo i l'obispillo blavós, una franja negra com a disfressa al llarg dels ulls, una gola vermellosa en el coll, un color castany vermell en la part inferior, una ploma blanca vermellosa i una cua blanc-negre. La femella, per contra, és més difícil de distingir. Sobre ell apareix una ploma de color vermell destacat i baix color ocre, sense bandes negres d'ull.

Ramader comú.

En algunes zones restringides del País Basc, altres dues espècies del gènere Lanius, el Gran Antzandobi (Lanius excubitor) (25 cm.) i les gemmes d'Antzandobi (Lanius senator) (19 cm. ), nidifiquen.

És d'estiu. A l'abril es dirigeix cap al nostre territori i estarà entre nosaltres fins a agost. Els primers dies de juny, en l'únic niu que realitza, posa entre 5 i 6 ous. Els ous tenen colors variats, normalment brillants. Generalment nidifica en espines o a l'interior de matolls apuntats i a menys de tres metres d'altura, de molsa i herba.

L'Antzandobia acostuma a penjar les preses en les espines.

El chitón (mentre la femella escalfa el mascle li dóna menjar) s'allarga entre 14 i 16 dies. Dues o tres setmanes després, les cries saben volar i seran capaces d'alimentar-se per si mateixes, obtenint la independència. A vegades, abans de saber volar, abandonaran el niu, quedant en les branques adjacents.

Normalment habita en extensos territoris, és a dir, en terrenys conreats, pasturatges o matolls. Moltes vegades també es pot trobar en les amecias.

L'Antzandobi comú es posa i col·loca sobretot en els arbustos, pals, tanques, cables, etc., per a mirar al sòl amb atenció. Al mateix temps, la cua es mou lentament cap amunt o cap als costats, mentre espia. Quan veu una presa en el sòl, es dirigeix lateralment cap a ella. A més, l'insecte que passa al seu voltant és fàcilment atrapat. No obstant això, sovint falla en el sòl.

Bagul d'Antzandobi.

El seu principal característica és la construcció d'una saviesa amb les seves preses: les claven en espines d'arç o en una espina afilada. Podem analitzar aquesta pràctica des de dos punts de vista. D'una banda, es tracta de trencar la presa perquè l'aliment és massa gran, ja que no pot triturar-lo amb l'arpa, ja que té el cap o el pic gran i fort i les arpes són febles. D'altra banda, com he esmentat anteriorment, aquestes provisions poden ser utilitzades en funció de l'època de l'any. A la primavera i estiu s'alimenten d'animals de sang freda (insectes, amfibis i rèptils).

A la tardor i hivern triarà animals de sang calenta (mamífers fins i ocells petits). La major part de les captures provenen de coleòpters (pissarra), lepidòpters (papallona), himenòpters (Bombus), dipteros (mosques) i ortòpters (llagostes) entre insectes; pollastres comuns entre ocells, karnabas, vergas, espurnes, cascavells, raspalls, etc. També pot capturar rostits, satísos, granotes, sargantanes i areniscas.

Les cries d'Antzandobi sempre estan famolenques.

L'Antzandobi comú viu en gairebé tota Europa. Es pot observar des del nord de la Península Ibèrica fins al sud d'Anglaterra i Escandinàvia en època de cria. La podem trobar en tota Euskal Herria, excepte a Rioja Alabesa.

Com a ocell migrador, entre agost i setembre es dirigeix cap a l'Àfrica tropical per a passar l'hivern. No obstant això, a diferència d'altres espècies migratòries invernantes a Àfrica, es desplacen per la riba del Mediterrani (França, Itàlia, Grècia i Turquia) sense travessar la Península Ibèrica.