Depredadores carroñeros

1986/10/01 Aihartza, Joxerra Iturria: Elhuyar aldizkaria

A pesar de que o País Vasco é pequeno en tamaño, nel, e debido á súa situación xeográfica, obsérvanse multitude de contornas ou hábitats diferentes. Os carroñeros esténdense neste tipo de hábitats.

A pesar de que o País Vasco é pequeno en tamaño, e debido á súa situación xeográfica, obsérvanse multitude de ambientes ou hábitats diferentes, aos que se asocia una gran riqueza vexetal e faunística.

É certo que a presión humana, sobre todo no último século, foi enorme, co que numerosas especies desapareceron ou están en grave perigo de extinción, e outras sufriron un retroceso importante, tanto en cantidade como en extensión.

O quebrantahuesos, oculto nos montes máis altos do País Vasco, é un dos tesouros máis importantes da nosa fauna.

Entre elas atópanse as aves rapaces carroñeras, que durante miles de anos estiveron limpando os nosos montes e campos de cultivo con residuos, e que sufriron un enorme retroceso nos últimos cen anos, debido principalmente á caída da gandaría e ás "medidas sanitarias" desta nova sociedade. Tres son as especies que actualmente habitan e reproducen nos nosos montes: Saiarrea ( Gyps fulvus ), Saizuria ( Neophron percnopterus ) e Quebrantahuesos ( Gypaetus barbatus ).

O saarre ou voitre é o máis abundante en Euskal Herria. Excelente ave que mide desde a ladeira até a ladeira 250-280 cm, con femias máis grandes, como no resto de rapaces. Ao ser un hábil voador, aproveita as correntes de vento paira percorrer longas distancias co mínimo esforzo e explorar os seus territorios de forma repetida. Penetrando nas correntes térmicas xeradas pola calor do sol, sobe desde o bucle até perdelo paira logo baixalo planeando. Grazas aos seus ollos afiados, pode ver animais mortos desde moi lonxe, e ao atopar un concéntranse grupos incribles ao seu ao redor, sendo común ver as súas loitas.

Tras un descanso nas beiras do ceo.

Contra o que se creu a nivel local, o voitre é un animal moi asustado e huidizo, que nunca se achega á masacre sen a certeza de que nunca hai perigo, e por suposto, nunca se atrevería a achegarse a un animal vivo. Todas as informacións que din o contrario son una mera mitoloxía.

O celo dos voitres comeza cara a decembro, cando se forman parellas e comezan a buscar o lugar idóneo paira aniñar. Os niños realizaranse en rocas e canóns, e se o espazo é o adecuado, fórmanse amplas colonias, que son permanentes. O chitaje dun só ovo que se instalará en xaneiro ou Febreiro ten una duración de dous meses e distribúese entre o macho e a femia. O Chito tarda tres meses en perder o plumaje branco inicial e conseguir as plumas pardas dos adultos, e neste prazo os pais deben facer un gran traballo paira completar a súa alimentación. Paira iso, tantos machos como femias, combina os anacos semi-liseritos de carne que comeu nas parras, sendo devorados de novo inmediatamente polo mozo.

Ás veces vimos xestos de loita entre os chitos e os pais, como vimos nun niño de Navarra por coller algún anaco de carne que a moza non quería doar. A partir do terceiro mes, o chito pasa moito tempo só no niño e os seus pais só lle traen comida una ou dúas veces por semana. Paira o cuarto mes, o chito pesa máis de 6 kg e está listo paira voar.

Un novo voitre de tres meses pesa máis de 4 quilos e permanece solitario durante moito tempo no niño.

O saizuria é o segundo das matogueiras mencionadas. Atendendo ao seu etología, este elegante depredador branco e negro é realmente curioso. Esta ave que inverna en África alcanzou una fama especial pola súa habilidade paira romper a roca e comerse o seu contido. Por outra banda, os saizuris forman parellas estables, que regresan cada ano de África ao mesmo lugar, e si non se deteriorou, cada ano aniñan no mesmo lugar. Tamén é destacable o comportamento sexual destas aves. Non se limita a Aralar, xa que o practican todo o ano. Estes rechamantes comportamentos fan que se coñeza tamén o pseudónimo de “alimoche”.

O niño dos voitres brancos é un pequeno columbario ben protexido nas rocas, no que ademais das ramas e as herbas pódense atopar todo tipo de residuos: anacos de tea, cordas, medias vellas...

É máis atrevido que o saizuri (que non ten tantos problemas alimenticios como este) e é capaz de comerse calquera porcino ademais das matanzas. Nos vertedoiros é frecuente atopar residuos, ao mesmo tempo que nas deyecciones dos animais viuse a miúdo picoteo, segundo Novel, aínda que probablemente crese que se trata de buscar a gran cantidade de escáridos Copris lunaris que habitan neles. Dicir que é una ave asquerosa é caer nun baixo antropocentrismo, pero o realmente insustentable é o cheiro ás matanzas que ten no niño, sobre todo nun ambiente cálido de verán.

Este carroñero, duns 150 cm de voladizo, chega ao seu lugar de chaqueteo a principios de Marzo, onde destacan as súas rechamantes aletas branco-negras, corpos brancos, zonas rochosas espidas e de fuciño, tanto en voo como en repouso. Nidifica en rocas, aproveitando covas ou gretas inaprensibles paira os depredadores. Os materiais deste traballo poden ser moi diferentes, e nun niño de Navarra atopáronse restos de teas e antigas "comprimidas", probablemente procedentes dalgún vertedoiro.

Perfilando con correntes de aire o ensaio mantense durante moito tempo no aire.

Aínda que normalmente pon dous ovos, sairá un só chito adiante, que deberá pasar dous meses e medio no niño. Ten entón a súa pluma completa. As plumas son escuras, case negras, e até chegar á madurez sexual (5-6 anos) non conseguirán a coloración branco-negro dos pais.

O quebrantahuesos é o último e máis rechamante depredador de Euskal Herria. Esta gran ave de aspecto demoníaco, cun voladizo de 230-280 cm, reuniu ao seu ao redor numerosos mitos e historios. Una das súas razas, ademais do seu aspecto terrorífico, pode ser a súa alimentación especial. O principal ingrediente da súa dieta son os ósos dos animais mortos, que os inxere case na súa totalidade.

Animais gregarios, voitres, ven a miúdo como os anciáns no faladoiro invernal.

Dorso e ás negras, con plumas brancas que lle dan aspecto jaspeado. Pápea e o ventre son branco-avermellados e na cabeza do mesma cor aprécianse debuxos e "bigotes" negros como antifas. Si a isto engadímoslle o anel vermello da pálpebra, dicir que ten aspecto demoníaco resulta comprensible. En voo destaca a súa longa e escura cola de fuciño.

A pesar de que antigamente o País Vasco era moi abundante, xa se esgotou practicamente nos nosos montes. Desaparecida en toda Europa (excepto Grecia e Kortsika), os últimos exemplares viven ocultos nos Pireneos, cun total de case cen exemplares (35 parellas reprodutoras). Os niños existentes no País Vasco pódense contar con dedos dunha man.

A pesar da súa fama de sucio, o voitre é un animal ordenado, que emprega diariamente una máquina na limpeza e peiteado individual das terras.

O quebrantahuesos é unha ave de alta montaña que nidifica a alturas de até 2000 m. A incubación comeza en febreiro e ten una duración de dous meses. O chito tardará catro meses máis en abandonar o niño. Tendo en conta as duras condicións destas alturas e encoros, non é de estrañar que dos dous ovos colocados só poida crecer un deles, e iso tamén gravemente.

Como se comentou anteriormente, os ósos son o principal compoñente da dieta do quebrantahuesos, aínda que non desprezan a carne. Devora enteiramente as vértebras, as costelas e outros ósos pequenos, que grazas aos seus secreciones específicas do seu tubo dixestivo poden asimilarse. Por outra banda, os ósos máis grandes cólleos coa garra e lévaos ao aire. Nalgún lugar oculto do monte, solta da altura e rompe contra as pedras, come callas e anacos.

O voitre branco é un magnífico voador que vén de África todos os anos, a facer o niño nas nosas montañas e a criar aos txitos.

Se observamos os costumes ou comportamentos destes carroñeros, definiremos a xerarquía e distribución que se produce ante un animal morto. Como xa se mencionou, a saizuria é a máis atrevida e a máis pequena, e esta sería, xunto coas velas, a que cumpriría a función de "piloto" paira atopar as fechaduras. Ao chegar a saizuria ao haratustel empeza a comer partes brandas como os ollos, a lingua e a boca, o ano... Os aventureiros que se voaron até entón, ao ver que non hai perigo, atrévense a achegarse aos poucos, ata que finalmente os saizuris sexan abandonados.

Estes, co seu poderoso pico, tentarán romper a pel e buscar as escobas do defunto, un gran invento paira o longo collado sen plumas que lles permite acceder libremente aos bananeiros. Una vez saturados os voitres, só quedan os ósos máis grandes e algúns anacos de coiro, e o quebrantahuesos ten que conformarse con iso. E é que o propio saetero branco, aínda que máis pequeno, descartaríao si queda algún anaco de carne útil. Por iso, o quebrantahuesos cumpre o último paso da cadea trófica, utilizando paira a súa alimentación ósos que outros carroñeros non poden asimilar. Non é fácil!

Desgraciadamente, e do mesmo xeito que ocorre con outros animais e plantas, nun principio menciónase que os carroñeros tamén sufriron un gran retroceso. No caso dos saizuris, e polo seu adaptabilidad, o problema non é tan grave á comparación. No caso dos xastres, con todo, houbo un retroceso importante: R. Segundo estimacións realizadas por Elosegi, en Navarra fai 60 anos eran 600 parellas reprodutoras e en 1974 calculou 282 parellas (cun erro do 10%), mentres que en Gipuzkoa e Bizkaia practicamente desapareceron debido á presión humana. No caso do quebrantahuesos, como se mencionou anteriormente, en todo o Pirineo só viven uns 100 exemplares, desaparecidos na Europa central e na Península.

Por unha banda, o descenso da gandaría e as "medidas sanitarias" da sociedade "civilizada" (incluíndo o enterramento e/ou queima das fechaduras) afixeron o alimento aos carroñeros. Pola súa banda R. Elosegi tamén menciona o cambio climático e o arrefriado como causas do descenso. Isto supón un endurecemento das condicións reprodutivas paira estas aves refuxiadas en alta montaña. Por si isto fose pouco, hai moitos escopeteros que circulan polo monte e todos os anos temos noticias dalgunha barbaridade. Por último, hai que mencionar tamén os furtivos, os velenos e os ajolabarros "naturais", que se enriquecen á conta dos "encendedores", colecitistas e zoológicos, como factores que atentan contra a supervivencia dos carroñeros.

Durante os primeiros meses a sauna debe estar a coidar do chito paira protexer o frío excesivo ou a luz solar directa.

Por último, si nos últimos anos freouse este retroceso e conseguiuse algún repunte, hai que dicir que se debe ao inestimable labor dalgúns ornitólogos arruinados. Tamén hai que ter en conta a implantación dos comederos artificiais, aínda que a idoneidade destes últimos sexa controvertida polas transformacións que poden producir nas condutas dos carroñeros.