Depredadors carronyers

1986/10/01 Aihartza, Joxerra Iturria: Elhuyar aldizkaria

A pesar que el País Basc és petit en grandària, en ell, i a causa de la seva situació geogràfica, s'observen multitud d'entorns o hàbitats diferents. Els carronyers s'estenen en aquesta mena d'hàbitats.

A pesar que el País Basc és petit en grandària, i a causa de la seva situació geogràfica, s'observen multitud d'ambients o hàbitats diferents, als que s'associa una gran riquesa vegetal i faunística.

És cert que la pressió humana, sobretot en l'últim segle, ha estat enorme, amb el que nombroses espècies han desaparegut o estan en greu perill d'extinció, i unes altres han sofert una reculada important, tant en quantitat com en extensió.

El trencalòs, ocult en les muntanyes més altes del País Basc, és un dels tresors més importants de la nostra fauna.

Entre elles es troben els ocells rapaços carronyers, que durant milers d'anys han estat netejant les nostres muntanyes i camps de cultiu amb residus, i que han sofert una enorme reculada en els últims cent anys, degut principalment a la caiguda de la ramaderia i a les "mesures sanitàries" d'aquesta nova societat. Tres són les espècies que actualment habiten i reprodueixen en les nostres muntanyes: Saiarrea ( Gyps fulvus ), Saizuria ( Neophron percnopterus ) i Trencalòs ( Gypaetus barbatus ).

El saarre o voltor és el més abundant a Euskal Herria. Excel·lent ocell que mesura des del vessant fins al vessant 250-280 cm, amb femelles més grans, com en la resta de rapinyaires. A l'ésser un hàbil volador, aprofita els corrents de vent per a recórrer llargues distàncies amb el mínim esforç i explorar els seus territoris de forma repetida. Penetrant en els corrents tèrmics generats per la calor del sol, puja des del bucle fins a perdre'l per a després baixar-lo planejant. Gràcies als seus ulls afilats, pot veure animals morts des de molt lluny, i en trobar un es concentren grups increïbles al seu voltant, sent comú veure les seves lluites.

Després d'un descans en les ribes del cel.

Contra el que s'ha cregut a nivell local, el voltor és un animal molt espantat i fugisser, que mai s'acosta a la massacre sense la certesa que mai hi ha perill, i per descomptat, mai s'atreviria a acostar-se a un animal viu. Totes les informacions que diuen el contrari són una mera mitologia.

El zel dels voltors comença cap a desembre, quan es formen parelles i comencen a buscar el lloc idoni per a niar. Els nius es realitzaran en roques i canons, i si l'espai és l'adequat, es formen àmplies colònies, que són permanents. El chitaje d'un sol ou que s'instal·larà al gener o Febrer té una durada de dos mesos i es distribueix entre el mascle i la femella. El Chito triga tres mesos a perdre el plomatge blanc inicial i aconseguir les plomes marrons dels adults, i en aquest termini els pares han de fer una gran feina per a completar la seva alimentació. Per a això, tant mascles com femelles, combina els trossos semi-liseritos de carn que ha menjat en les parres, sent devorats de nou immediatament pel jove.

A vegades hem vist gestos de lluita entre els chitos i els pares, com hem vist en un niu de Navarra per agafar algun tros de carn que la jove no volia donar. A partir del tercer mes, el chito passa molt temps sol en el niu i els seus pares només li porten menjar una o dues vegades per setmana. Per al quart mes, el chito pes més de 6 kg i està llest per a volar.

Un jove voltor de tres mesos pesa més de 4 quilos i roman solitari durant molt de temps en el niu.

El saizuria és el segon dels matolls esmentats. Atenent la seva etologia, aquest elegant depredador blanc i negre és realment curiós. Aquest ocell que hiverna a Àfrica ha aconseguit una fama especial per la seva habilitat per a trencar la roca i menjar-se el seu contingut. D'altra banda, els saizuris formen parelles estables, que tornen cada any d'Àfrica al mateix lloc, i si no s'ha deteriorat, cada any nien en el mateix lloc. També és destacable el comportament sexual d'aquests ocells. No es limita a Aralar, ja que ho practiquen tot l'any. Aquests cridaners comportaments fan que es conegui també el pseudònim de “aufrany”.

El niu dels voltors blancs és un petit columbario ben protegit en les roques, en el qual a més de les branques i les herbes es poden trobar tot tipus de residus: trossos de tela, cordes, mitjanes velles...

És més atrevit que el saizuri (que no té tants problemes alimentosos com aquest) i és capaç de menjar-se qualsevol porcí a més de les matances. En els abocadors és freqüent trobar residus, al mateix temps que en les dejeccions dels animals s'ha vist sovint picotejo, segons Novell, encara que probablement es creu que es tracta de buscar la gran quantitat d'escáridos Copris lunaris que habiten en ells. Dir que és un ocell fastigós és caure en un baix antropocentrisme, però el realment insostenible és l'olor a les matances que té en el niu, sobretot en un ambient càlid d'estiu.

Aquest carronyer, d'uns 150 cm de volada, arriba al seu lloc de chaqueteo a principis de Març, on destaquen les seves cridaneres aletes blanc-negres, cossos blancs, zones rocoses nues i de musell, tant en vol com en repòs. Nidifica en roques, aprofitant coves o esquerdes inaprensibles per als depredadors. Els materials d'aquest treball poden ser molt diferents, i en un niu de Navarra s'han trobat restes de teles i antigues "compreses", probablement procedents d'algun abocador.

Perfilant amb corrents d'aire l'assaig es manté durant molt de temps en l'aire.

Encara que normalment posen dos ous, sortirà un sol chito avanci, que haurà de passar dos mesos i mig en el niu. Té llavors la seva ploma completa. Les plomes són fosques, gairebé negres, i fins a arribar a la maduresa sexual (5-6 anys) no aconseguiran la coloració blanc-negre dels pares.

El trencalòs és l'últim i més cridaner depredador d'Euskal Herria. Aquest gran ocell d'aspecte demoníac, amb una volada de 230-280 cm, ha reunit el seu voltant nombrosos mites i historios. Una de les seves races, a més del seu aspecte terrorífic, pot ser la seva alimentació especial. El principal ingredient de la seva dieta són els ossos dels animals morts, que els ingereix gairebé íntegrament.

Animals gregaris, voltors, es veuen sovint com els ancians en la tertúlia hivernal.

Dors i ales negres, amb plomes blanques que li donen aspecte jaspiat. La papi i el ventre són blanc-vermellosos i al cap del mateix color s'aprecien dibuixos i "bigotis" negres com antifas. Si a això li afegim l'anell vermell de la parpella, dir que té aspecte demoníac resulta comprensible. En vol destaca la seva llarga i fosca cua de musell.

A pesar que antigament el País Basc era molt abundant, ja s'ha esgotat pràcticament en les nostres muntanyes. Desapareguda en tota Europa (excepte Grècia i Kortsika), els últims exemplars viuen ocults als Pirineus, amb un total de gairebé cent exemplars (35 parelles reproductores). Els nius existents al País Basc es poden comptar amb dits d'una mà.

Malgrat la seva fama de brut, el voltor és un animal ordenat, que empra diàriament una màquina en la neteja i pentinat individual de les terres.

El trencalòs és un ocell d'alta muntanya que nidifica a altures de fins a 2000 m. La incubació comença al febrer i té una durada de dos mesos. El chito trigarà quatre mesos més a abandonar el niu. Tenint en compte les dures condicions d'aquestes altures i embassaments, no és d'estranyar que dels dos ous col·locats només pugui créixer un d'ells, i això també greument.

Com s'ha comentat anteriorment, els ossos són el principal component de la dieta del trencalòs, encara que no menyspreen la carn. Devora enterament les vèrtebres, les costelles i altres ossos petits, que gràcies a les seves secrecions específiques del seu tub digestiu poden assimilar-se. D'altra banda, els ossos més grans els agafa amb l'arpa i els porta a l'aire. En algun lloc ocult de la muntanya, solta de l'altura i trenca contra les pedres, menja qualles i trossos.

El voltor blanc és un magnífic volador que ve d'Àfrica tots els anys, a fer el niu a les nostres muntanyes i a criar als txitos.

Si observem els costums o comportaments d'aquests carronyers, definirem la jerarquia i distribució que es produeix davant un animal mort. Com ja s'ha esmentat, la saizuria és la més atrevida i la més petita, i aquesta seria, juntament amb les veles, la que compliria la funció de pilot "" per a trobar els panys. En arribar la saizuria a l'haratustel comença a menjar parts toves com els ulls, la llengua i la boca, l'anus... Els aventurers que s'han volat fins llavors, en veure que no hi ha perill, s'atreveixen a acostar-se a poc a poc, fins que finalment els saizuris hagin estat abandonats.

Aquests, amb el seu poderós pic, intentaran trencar la pell i buscar les escombres del difunt, un gran invent per al llarg serral sense plomes que els permet accedir lliurement als plataners. Una vegada saturats els voltors, només queden els ossos més grans i alguns trossos de cuir, i el trencalòs ha de conformar-se amb això. I és que el propi saetero blanc, encara que més petit, ho descartaria si quedés algun tros de carn útil. Per això, el trencalòs compleix l'últim pas de la cadena tròfica, utilitzant per a la seva alimentació ossos que altres carronyers no poden assimilar. No és fàcil!

Desgraciadament, i igual que ocorre amb altres animals i plantes, al principi s'esmenta que els carronyers també han sofert una gran reculada. En el cas dels saizuris, i per la seva adaptabilitat, el problema no és tan greu a la comparació. En el cas dels sastres, no obstant això, hi ha hagut una reculada important: R. Segons estimacions realitzades per Elosegi, a Navarra fa 60 anys eren 600 parelles reproductores i en 1974 va calcular 282 parelles (amb un error del 10%), mentre que a Guipúscoa i Bizkaia pràcticament han desaparegut a causa de la pressió humana. En el cas del trencalòs, com s'ha esmentat anteriorment, en tot el Pirineu només viuen uns 100 exemplars, desapareguts a l'Europa central i en la Península.

D'una banda, el descens de la ramaderia i les "mesures sanitàries" de la societat "civilitzada" (incloent l'enterrament i/o crema dels panys) han acostumat l'aliment als carronyers. Per la seva part R. Elosegi també esmenta el canvi climàtic i el refredament com a causes del descens. Això suposa un enduriment de les condicions reproductives per a aquests ocells refugiats en alta muntanya. Per si això fos poc, hi ha molts escopeteros que circulen per la muntanya i tots els anys tenim notícies d'alguna barbaritat. Finalment, cal esmentar també els furtius, els verins i els ajolabarros "naturals", que s'enriqueixen a costa dels "encenedors", colecitistas i zoològics, com a factors que atempten contra la supervivència dels carronyers.

Durant els primers mesos la sauna ha d'estar cuidant del chito per a protegir el fred excessiu o la llum solar directa.

Finalment, si en els últims anys s'ha frenat aquesta reculada i s'ha aconseguit algun repunt, cal dir que es deu a la inestimable labor d'alguns ornitòlegs arruïnats. També cal tenir en compte la implantació de les menjadores artificials, encara que la idoneïtat d'aquests últims sigui controvertida per les transformacions que poden produir en les conductes dels carronyers.