Sarrios, excel·lents acròbates d'altura

1989/01/01 Aihartza, Joxerra Iturria: Elhuyar aldizkaria

Entre la fauna pirinenca, i pel que fa als mamífers, es troba l'espècie que, per la seva esbeltez i el seu caràcter fugaç, grava especialment l'interès de la majoria dels muntanyencs i naturalistes. Un animal viu que sembla no córrer en moltes ocasions i que vola, s'ha convertit en una imatge de mamífers d'altura.
El sarrio és un animal viu que sembla no córrer diverses vegades i volar.
JRA

Sarrio ( Rupicapra rupicapra ), és un mamífer artiodactilo de la família dels bòvids que, malgrat la seva escassa presència al País Basc, s'estén en els últims anys pels Pirineus. Aquest herbívor classificat en la tribu dels caprins té una longitud de 1,1-1,3 m i una altura fins a la creu de 70-80 cm. La cua és molt curta, amb una longitud aproximada de 4 cm. De cara a la solidesa, els assidus solen tenir un pes d'uns 2 kg en nounats i en arribar a la maduresa, el mascle pesa uns 40 kg. La femella és més esvelta i normalment no supera els 30 kg. No obstant això, aquests valors són variables al llarg de l'any, i quan en un dur hivern la neu impedeix l'accés als aliments, aquests animals s'aprima fortament i poden perdre fins a un terç del seu pes.

El sarrio pirinenc ( R. rupicapra pyrenaica ), subespècie més petita i de color que el dels Alps. Aquesta segona particularitat és més evident a l'estiu, ja que en aquesta època de l'any el sarrio presenta un pelatge curt, marró clar i vermellós. A l'hivern desenvolupa un pelatge llarg i compacte en el qual el color (sobretot en els costats i costelles) s'enfosqueix notablement.

El desenvolupament de les branques de Sarriocume comença ràpidament, primer se li presenten dues dels extrems que formaran les ganxos de les entenimentades inclinant-les cap endarrere. Perquè Sarrio compleixi dos anys, la clau distintiva estarà constituïda, i a partir d'aquest moment només es prolongaran els eixos de ramificació, afegint cada any nous anells de desenvolupament. La longitud mitjana de les branques és de 17-21 cm.

Per a dormir, el sarrio també tria alts refugis.
JRA

Les diferències entre els mascles i les femelles no són tan evidents com en altres artiodactilos, per la qual cosa resulta especialment difícil diferenciar els sexes a la muntanya. El dimorfisme sexual es pot apreciar en forma de banyes: les branques del mascle són una mica més gruixudes que les de les femelles, i a més les claus formades pels extremitats són més estrictes. En el cas del mascle, mentre que els extrems clau apareixen orientats cap avall, els de la femella es dirigeixen cap endarrere (cap a la cua). (Veure figures 4 i 5).

Els sarrios, com ja s'ha indicat, habiten en les altes muntanyes del Pirineu, on es poden trobar tant en zones de pastures d'altura com en roques. Aquests animals que viuen de dia, han après bé a escapar dels éssers humans, i per a dormir també trien refugis alts. No obstant això, quan empeny fred i neu, descendeixen cap avall i es troben en avets i en els límits de les fagedes. No obstant això, i si no fa massa fred, també hi ha grups que es queden en pastures d'altura fent front a la neu, en els quals es tallen les plantes cobertes per la neu per a aflorar i menjar.

La seva senzillesa i força els brinda la capacitat de desembolicar-se amb increïbles habilitats en els territoris més perillosos i difícils dels temps. Per això, en els cims i murs rocosos, així com en els passos més ocults dels penya-segats i/o muntanyes, és freqüent escoltar el soroll de les pedres que el sarrio desprèn en la fugida. I aquest és, en la majoria dels casos, l'únic signe que ens indica la freqüència.

A Euskal Herria, els racons de Belagua i Larrea són els únics llocs en els quals encara viuen els sarrios.
JRA

A l'ésser un animal fugaç (i en llocs on la pressió humana és alta, per descomptat, més fugaç), es van com els raigs de vista, pujant i descendint pels barrancs, oferint un espectacle d'acrobàcia excepcional. Els seus salts són terribles i de gran precisió. Malgrat recórrer uns sis metres en l'aire, poden quedar en una superfície de 30 cm de diàmetre.

A manera d'adaptació a l'entorn en el qual viuen, o en els darreres dels freqüents, es poden observar diferents tipus de transformacions. Per exemple, la vora de l'ungla que trepitgen els animals apareix ben desenvolupat i està format per una substància gomosa. A més, les dues meitats de l'apatxe són mòbils entre si i el sarrio té la capacitat de moure's lliurement.

Com Sarrio viu en terrenys rocosos, no és freqüent veure petjada dempeus, excepte en hivern. Les petjades són de manera característica. Les marques de tots dos costats de cada Apatx són anguloses i entre les dues meitats sempre apareix un clar interval. Quan camina, la petjada dempeus sol ser rectangular, gairebé quadrada, però a mesura que augmenta la velocitat de l'animal i a causa del moviment de les ungles adquireix forma trapezial. Els dits secundaris, situats en la part posterior i a dalt de la peülles, només deixen petjada en les profundes neus o quan l'animal emprèn la fugida.

Fora d'Aralar, els grups es componen de sarriokume, ema i formatge mascle.
JRA

A diferència de les restes de neu tova, quan l'animal s'escapa, els dits secundaris s'imprimeixen molt enrere (uns 10 cm per darrere dels dits primaris). La raó és que, després d'un gran salt, en aterrar l'animal, les potes semblen amor, tocant el sòl els dits secundaris. Les petjades dels adults Sarrio tenen una longitud de 6 cm i una amplària aproximada de 3,5 cm. (Veure 1, Figures 2 i 3).

Excepte en el cas dels mascles majors, els sarrios els hem agrupat. Aquests grups d'isards, que poden arribar fins als 100 en zel, són molt més petits al llarg de l'any, i estan formats per sarriokume, ema i mascle jove.

El zel comença al novembre. Els principals mascles que van habitar en solitari fins llavors es concentren en diferents grups de femelles, cadascun dels quals s'encarrega que un mascle es converteixi al capdavant i es cuidi amb molta cura. Si es descobreix un altre mascle, el cap provisional és perseguit immediatament. Si el mascle estrany li resisteix, tots dos lluitaran. Els dos mascles, amb el pelatge sobre el coll i l'esquena molt orgullosos, s'enfronten i s'enfronten en un intens xoc, amb el cap inclinat, l'enfrontament. Aquests atacs són sovint orientats al ventre de l'enemic, per la qual cosa l'avantatge de tenir branques amb ganxo és evident.

Els mascles majors solen ser solitaris i, si no és en zel, no acompanyen a les femelles.
JRA

En cas contrari hi hauria risc de ferides greus. Si aquests xocs i cascos no resolen el cas, els ardents mascles embussen les claus de les branques i intenten dominar a una tira i a l'altra. Al final, per descomptat, el més feble dels dos haurà de desesperar-se, fugint.

Després del zel del sarrio arriba l'hivern, i aquest aniversari és dur i llarg en els paratges en els quals viuen aquests animals. En conseqüència, aquest aniversari estableix una rigorosa selecció en la població d'isards, ja que el fred i l'escassetat d'aliments provocaran la mort dels animals més vells i vulnerables.

Amb l'arribada de l'estiu, les femelles tornen a ajuntar-se en grups i amb les criatures juganeres saltant al voltant, parteixen a través de prats i penyes d'altura, fins que els hiverns i els freds tornen a espantar-se.

Sarrio, per tant, té molt pocs enemics naturals. L'ós, a més de ser tan escàs, és massa lent per a capturar a aquesta mena d'animals lleugers, la guineu, de nou, no és capaç d'atacar el dur atac del sarrio i l'àguila real pot atropellar a algun sarriocedo, però aquest depredador no té influència significativa en el creixement de les poblacions de sarrio. L'ésser humà és, per tant, el principal depredador que provoca el creixement de les poblacions sarrianas. De fet, les dades paleontològiques i històriques indiquen que els isards van ser molt més nombrosos que ara.

La seva senzillesa i força els brinda la capacitat de desembolicar-se amb gran destresa en els racons més perillosos i difícils dels cims.
JRA

A Navarra, als voltants de Belagua i Larra, viuen en l'actualitat uns 30 exemplars, però sembla que fa segles, a través dels vessants de la muntanya Orhi, Irati, Abodin, i en el propi Roncesvalles, també hi havia molts.

En conseqüència, la raó que els sarrios visquin en les zones més altes del Pirineu en l'actualitat ha de buscar-se a la pressió humana, per la qual cosa encara que el seu hàbitat natural és muntanyès, pot dir-se que han estat espantats a regions més altes que les originals. Analitzant les taxes de creixement de les poblacions d'isard als parcs i reserves del Pirinenc central, s'observa que la capacitat de recuperació d'aquestes poblacions és elevada. Per això, en el denominat Parc Nacional dels Pirineus, les taxes de reproducció entre 1968 i 1970 se situen entorn del 13-14% anual. No és d'estranyar, per tant, l'expansió de la massacre als Pirineus, que ens fa optimistes de cara al futur d'aquest animal.