Sarrios, excelentes acróbatas de altura

1989/01/01 Aihartza, Joxerra Iturria: Elhuyar aldizkaria

Entre a fauna pirenaica, e no que se refire aos mamíferos, atópase a especie que, pola súa esbeltez e o seu carácter fugaz, grava especialmente o interese da maioría dos montañeiros e naturalistas. Un animal vivo que parece non correr en moitas ocasións e que voa, converteuse nunha imaxe de mamíferos de altura.
O sarrio é un animal vivo que parece non correr varias veces e voar.
JRA

Sarrio ( Rupicapra rupicapra ), é un mamífero artiodactilo da familia dos bóvidos que, a pesar da súa escasa presenza no País Vasco, esténdese nos últimos anos polos Pireneos. Este herbívoro clasificado na tribo dos caprinos ten una lonxitude de 1,1-1,3 m e una altura até a cruz de 70-80 cm. A cola é moi curta, cunha lonxitude aproximada de 4 cm. De face á solidez, os asiduos adoitan ter un peso duns 2 kg en recentemente nados e ao chegar á madurez, o macho pesa uns 40 kg. A femia é máis esvelta e normalmente non supera os 30 kg. Con todo, estes valores son variables ao longo do ano, e cando nun duro inverno a neve impide o acceso aos alimentos, estes animais adelgázase fortemente e poden perder até un terzo do seu peso.

O sarrio pirenaico ( R. rupicapra pyrenaica ), subespecie máis pequena e de cor que o dos Alpes. Esta segunda particularidade é máis evidente no verán, xa que nesta época do ano o sarrio presenta unha pelame curta, pardo claro e avermellado. No inverno desenvolve unha pelame longa e compacto no que a cor (sobre todo nos lados e costelas) escurécese notablemente.

O desenvolvemento das ramas de Sarriocume comeza rapidamente, primeiro preséntanselle dúas dos extremos que van formar os ganchos das cordas inclinándoas cara atrás. Para que Sarrio cumpra dous anos, a clave distintiva estará constituída, e a partir dese momento só se prolongarán os eixos de ramificación, engadindo cada ano novos aneis de desenvolvemento. A lonxitude media das ramas é de 17-21 cm.

Paira durmir, o sarrio tamén elixe altos refuxios.
JRA

As diferenzas entre os machos e as femias non son tan evidentes como noutros artiodactilos, polo que resulta especialmente difícil diferenciar os sexos na montaña. O dimorfismo sexual pódese apreciar en forma de cornos: as ramas do macho son algo máis grosas que as das femias, e ademais as claves formadas polas extremidades son máis estritas. No caso do macho, mentres que a extremos clave aparecen orientados cara abaixo, os da femia diríxense cara atrás (cara á cola). (Ver figuras 4 e 5).

Os sarrios, como xa se indicou, habitan nas altas montañas do Pirineo, onde se poden atopar tanto en zonas de pastos de altura como en rocas. Estes animais que viven de día, aprenderon ben a escapar dos seres humanos, e paira durmir tamén elixen refuxios altos. Con todo, cando empuxa frío e neve, descenden cara abaixo e atópanse en abetos e nos límites dos hayedos. Con todo, e si non fai demasiado frío, tamén hai grupos que quedan en pastos de altura facendo fronte á neve, nos que se tallan as plantas cubertas pola neve paira aflorar e comer.

A súa sinxeleza e forza bríndalles a capacidade de desenvolverse con incribles habilidades nos territorios máis perigosos e difíciles dos tempos. Por iso, nos cumes e muros rochosos, así como nos pasos máis ocultos dos cantiis e/ou montañas, é frecuente escoitar o ruído das pedras que o sarrio desprende na fuga. E este é, na maioría dos casos, o único signo que nos indica a frecuencia.

En Euskal Herria, os recunchos de Belagua e Larrea son os únicos lugares nos que aínda viven os sarrios.
JRA

Ao ser un animal fugaz (e en lugares onde a presión humana é alta, por suposto, máis fugaz), vanse como os raios de vista, subindo e descendendo polos barrancos, ofrecendo un espectáculo de acrobacia excepcional. Os seus saltos son terribles e de gran precisión. A pesar de percorrer uns seis metros no aire, poden quedar nunha superficie de 30 cm de diámetro.

A modo de adaptación á contorna no que viven, ou nos traseiros dos frecuentes, pódense observar diferentes tipos de transformacións. Por exemplo, o bordo da uña que pisan os animais aparece ben desenvolvido e está formado por unha sustancia gomosa. Ademais, as dúas metades do apache son móbiles entre si e o sarrio ten a capacidade de moverse libremente.

Como Sarrio vive en terreos rochosos, non é frecuente ver pegada de pé, salvo no inverno. As pegadas son de forma característica. As marcas de ambos os lados de cada Apatx son angulosas e entre as dúas metades sempre aparece un claro intervalo. Cando camiña, a pegada de pé adoita ser rectangular, case cadrada, pero a medida que aumenta a velocidade do animal e debido ao movemento das uñas adquire forma trapecial. Os dedos secundarios, situados na parte traseira e arriba da pezuñas, só deixan pegada nas profundas neves ou cando o animal emprende a fuga.

Fóra de Aralar, os grupos componse de sarriokume, eme e queixo macho.
JRA

A diferenza dos restos de neve branda, cando o animal escápase, os dedos secundarios imprímense moi atrás (uns 10 cm por detrás dos dedos primarios). A razón é que, tras un gran salto, ao aterrar o animal, as patas parecen amor, tocando o chan os dedos secundarios. As pegadas dos adultos Sarrio teñen una lonxitude de 6 cm e una anchura aproximada de 3,5 cm. (Ver 1, Figuras 2 e 3).

Salvo no caso dos machos maiores, os sarrios agrupámolos. Estes grupos de rebecos, que poden chegar até os 100 en celo, son moito máis pequenos ao longo do ano, e están formados por sarriokume, eme e macho novo.

O celo comeza en novembro. Os principais machos que habitaron en solitario até entón concéntranse en distintos grupos de femias, cada un dos cales se encarga de que un macho se converta na cabeza e cóidese con moito coidado. Se se descobre outro macho, o xefe provisional é perseguido inmediatamente. Se o macho estraño resístelle, ambos loitarán. Os dous machos, coa pelame sobre o pescozo e as costas moi orgullosos, enfróntanse e enfróntanse nun intenso choque, coa cabeza inclinada, o enfrontamento. Estes ataques son a miúdo orientados ao ventre do inimigo, polo que a vantaxe de ter ramas con gancho é evidente.

Os machos maiores adoitan ser solitarios e, se non é en celo, non acompañan ás femias.
JRA

Pola contra habería risco de feridas graves. Se estes choques e cascos non resolven o caso, os ardentes machos atascan as claves das ramas e tentan dominar a unha tira e á outra. Ao final, por suposto, o máis débil dos dous terá que desesperarse, fuxindo.

Tras o celo do sarrio chega o inverno, e este aniversario é duro e longo nas paraxes nos que viven estes animais. En consecuencia, este aniversario establece una rigorosa selección na poboación de rebecos, xa que o frío e a escaseza de alimentos provocarán a morte dos animais máis vellos e vulnerables.

Coa chegada do verán, as femias volven xuntarse en grupos e cos críos juguetones saltando ao redor, parten a través de prados e roquedos de altura, ata que os invernos e os fríos volven escorrentarse.

Sarrio, por tanto, ten moi poucos inimigos naturais. O oso, ademais de ser tan escaso, é demasiado lento paira capturar a este tipo de animais lixeiros, o raposo, de novo, non é capaz de atacar o duro ataque do sarrio e a aguia real pode atropelar a algún sarriocedo, pero este depredador non ten influencia significativa no crecemento das poboacións de sarrio. O ser humano é, por tanto, o principal depredador que provoca o crecemento das poboacións sarriás. De feito, os datos paleontológicos e históricos indican que os rebecos foron moito máis numerosos que agora.

A súa sinxeleza e forza bríndalles a capacidade de desenvolverse con gran destreza nos recunchos máis perigosos e difíciles dos cumes.
JRA

En Navarra, nos arredores de Belagua e Larra, viven na actualidade uns 30 exemplares, pero parece que hai séculos, a través das ladeiras do monte Orhi, Irati, Abodin, e no propio Roncesvalles, tamén había moitos.

En consecuencia, a razón de que os sarrios vivan nas zonas máis altas do Pirineo na actualidade debe buscarse á presión humana, polo que aínda que o seu hábitat natural é montañés, pode dicirse que foron escorrentados a rexións máis altas que as orixinais. Analizando as taxas de crecemento das poboacións de rebeco nos parques e reservas do Pirineo central, obsérvase que a capacidade de recuperación destas poboacións é elevada. Por iso, no denominado Parque Nacional dos Pireneos, as taxas de reprodución entre 1968 e 1970 sitúanse en torno ao 13-14% anual. Non é de estrañar, por tanto, a expansión da masacre nos Pireneos, que nos fai optimistas de face ao futuro deste animal.