Gereziak
2001/06/01 Lorenzo, Arantza | Uranga, Ane Miren Iturria: Elhuyar aldizkaria
Gereziak erromatar eta grekoen garaietatik kontsumitzen dira Europan. Tropikoko lurraldeetan garatzeko aukera handirik ez badute ere, beraien zapore leuna dela eta, oso onartuak eta gustukoak dira bost kontinentetan.
![](images/A166040.jpg)
Bere konposizioan elikagai guztiak aurki daitezke kantitate txikitan. Osagai nagusia, beste fruituetan bezala, ura da (% 80,8) Ondoren azukre-motako karbohidratoak ditu (% 14,3) eta horien artean garrantzitsuena fruktosa da; horregatik diabetikoek gereziak beste fruitu batzuk baino lasaiago jan ditzakete. Koipeak, proteinak bezalaxe, gerezien konposizioaren % 1 dira. A, B, C eta E bitaminak kantitate oso txikitan daude, baita gatz mineral eta oligoelementuak ere: kaltzioa, fosforoa, magnesioa, burdina, sodioa, potasioa (ugariena), zinka, kobrea eta manganesoa.
Gereziek, gainera, elikagarriak ez diren baina zenbait gaixotasunetatik babesten gaituzten beste osagai batzuk ere badituzte:
- Azido organikoak (malikoa, zitrikoa…): digestio-guruinak estimulatzeaz gain, odola garbitzen dute. Kolore gorri argia duten gereziak ilunak baino aberatsagoak dira azido-mota hauetan.
- Disolbagarria den landare-zuntza, pektina gehienbat: 100 g gereziekin, eguneko gomendatutako zuntzaren % 10 lortzen da. Horrek argitzen ditu bere funtzio laxante eta hipolipemianteak eta odoleko kolesterol-maila jaisteko gaitasuna.
- Flabonoideak: hauei esker gereziak propietate diuretiko, antioxidatzaile eta minbiziaren aurkakoak ditu. Gereziaren flabonoideen artean, aipagarriena azido elagikoa da. Azken ikerketek azido honek minbizia sor dezaketen substantziak neutralizatzen dituela erakutsi dute.
- Azido salizilikoa: hanturaren eta erreumaren aurkako efektuak dituen aspirinaren aitzindari naturala dugu. Gerezietan 2 mg/kg-ko besterik ez da, baina bere efektuak nabarmentzeko nahikoa.
Arrazoi horiek guztiak direla eta, urte-sasoi honetan jan ditzagun ahal dugun guztietan, eguneko 3-4 fruta-ale hartu behar direla kontuan izanik eta, tamainaren arabera, 10-15 gerezik fruta-ale bat osatzen dutela jakinik.
![](https://elia.eus/static/elhuyar/img/elia_RGB.png)
Gai honi buruzko eduki gehiago
Elhuyarrek garatutako teknologia