Eta, orain, osasun-kontuei egingo diegu tartetxoa. Gaur, Irungo Ane Olasagastik bidalitako galderari erantzungo diogu. Txantxarra nola sortzen den jakin nahi du Anek.
Infekzio bat da txantxarra, hortzetako mikroorganismoek sortzen dituzten azidoek eragindako infekzio bat. Zerbait jaten dugunean, hortzetan geratzen dira janari horren arrastoak. Hortzetako plakako mikroorganismoek arrasto horien karbohidratoak metabolizatzen dituzte, eta azidoak sortzen dituzte. Azido horiek dira, hain zuzen, denbora-tarte bat jardun ondoren, hortzetako ehun gogorrak suntsitzen dituztenak. Horren eraginez sortzen dira zuloak.
Hala ere, txantxarrak fase bat baino gehiago izaten ditu. Zuloa egitera iritsi aurretik, hortzaren azala zurixka bihurtzen da. Fase horretan, fluorra hortzen gainean aplikatuz, esmaltea gogortzea lortzen da, eta txantxarra saihets daiteke.
Prebentzio-neurri gisa, azukrearen kontsumoa murrizteaz gain, xilitola duten txikleak mastekatzea eta hortzetan erraz itsasten diren janariak ez jatea gomendatzen diogu Aneri.
Beti bezala, badakizue teknopolis@elhuyar.com helbidea eskura duzuela osasun-gaiei buruzko galderak bidaltzeko.
Buletina
Bidali zure helbide elektronikoa eta jaso asteroko buletina zure sarrera-ontzian








