Hondarretik beirara

Ba al dakizue zertan datozen bat Dubaiko dorre ezaguna edota Bilboko Osasun-egoitza? Bada, eraikin horiei hain itxura dotorea ematen dien beira Euskal Herrian ekoizten dute. Delclaux familiak duela 75 urte sortu zuen enpresa, gaur egun Estatu Batuetako multinazional batek zuzentzen du. Bertan beira sortzen dute urteko 365 egunetan eta eguneko 24 orduetan, beiraren prozesua ez baita inoiz gelditzen.

Beira nola fabrikatzen duten ikusteko, Laudioko Guardian enpresara etorri gara. 700 pertsonak egiten dute lan hemen, eta egunero 600 tona beira ekoizten dituzte.

Prozesua hondar-biltegietan hasten da. Izan ere, beiraren % 75 silizezko hondarra da. Kamioietan iristen den hondar hauxe da gero etxeetako edo autoetako leiho bihurtuko den beira.

Silizezko hondarrarekin batera, beirak baditu beste osagai batzuk ere: kareharria eta sodio karbonatoa edo soda, nagusiki.

Hondarra nahastu eta biltegietatik ekoizpen-instalaziora bidaltzen da, guztiz automatizaturik dauden bideetan barrena.

Fabrikan, hondarra labera sartzen da. Bero handia egiten du hemen. Ez da harritzekoa: beira sortzeko, hondarra urtu egin behar da, eta, horretarako, labea 1.500 ºC-raino berotu behar da.

Labe honen jarduera etengabea da: urteko 365 egun eta eguneko 24 ordu. Abuztuan 14 urte egingo ditu lanean, eta tarte horretan ez da egun bakar batean ere geratu. Ia 3 milioi tona beira ekoitzi ditu dagoeneko.

Hondarra, urtu ondoren, igerileku handi batera isurtzen da.

ITZIAR AZPITARTE; Guardian Llodio: Beira eztainuzko igerileku batera botatzen da, eta horrela flotatu egiten du dentsitate-diferentziagatik. Horrela ateratzen dugu beira. Imajina ezazu: 14 urte gabiltza beira apurtu gabe.

Beira urtuaren eta eztainuaren gainazal-tentsioen arteko erlazioak beira-orri infinitua sortzen du, etengabe luzatzen den beira-orria.

Beiraren lodiera eta neurriak finkatzen dira hemen. Izan ere, 1.100 ºC-an, beira txiklea bezalakoa da: luzatu eta uzkurtu egin daiteke.

Prozesu guztia automatizaturik dago: kontrol-gelatik tenperatura eta presioak gainbegiratzen dira, eta baita labearen gas-kontsumoa ere.

Beira eztainutik banatu, hoztu eta 600 ºC-an ateratzen da. Solidoa da dagoeneko. Tenperatura-sentsoreek hozte-turbinak kontrolatzen dituzte, eta automatikoki egiten dute lan, gero mozterakoan beirak arazorik eman ez dezan.

ITZIAR AZPITARTE; Guardian Llodio: Beira ez bada pixkanaka-pixkanaka hozten, zer gertatzen da? Bada, beira apurtu egiten dela eta gero ez daukagu orririk eta ez daukagu produkziorik. Beira ez apurtzeko kontrolatu egin behar dugu. 

80 ºC-an dagoenean, beira markatu eta ebaki egiten da. Sasidiamante batekin markatzen da beira: tungstenozko karbonoarekin. Orain arte beira-orri amaiezina izan dena, hemen banatu egiten da hainbat zatitan.

Laserrak etengabe zaintzen du beira; akatsik detektatuz gero, pantailan erakusten da akats-motaren araberako kolore-kode baten bidez. Zati akastunak banatu eta birziklatu egiten dira, berriz labera botata.

Labeko gurpilek izkinetan utzi dituzten markak ere kendu egiten dira.

Azkenik, beira-orriak prest daude biltegiratzeko. Metatze-lana, gehienetan, robotek egiten dute, baina tamainarik txikieneko beira-zatiak fabrikatzen direnean, gaur adibidez, lan hori eskuz egin beharra dago.

Beira txukun pilatu eta prest dago kamioietan banatzeko. Duela minutu batzuk hondar-pila bat zena, edozein etxetan edo autotan leiho bat edota ispilu bat izango den beira distiratsu bilakatu da. 

Hondarretik beirara

Buletina

Bidali zure helbide elektronikoa eta jaso asteroko buletina zure sarrera-ontzian

Bidali