Elhuyar zientziaren komunikazioa

Dietetika/Elikagaiak

Sukaldera iritsi dira algak

2019/10/12

Algak, ozeanoak eta ia edozein ur-ingurune kolonizatu dituzten bizidunak, sukaldera ere iritsi dira. Hasieran janari tradizional gisa, gero janari exotiko gisa, eta, dagoeneko, gure etxeko sukaldeetan ditugu. Elikagai ona, baina arazo handi bat duena: iodo asko dauka, eta arriskutsua da alga gehiegi jatea.

Korrokoiak bazkaltzeko

2019/10/12

Jan al duzu inoiz korrokoirik? Probatu al duzu bere zaporea? Denok uste dugunaren kontra, urte gutxitan, korrokoia, gure plateretako ohiko jaki bihurtu daiteke. Izan ere, korrokoiak haztegian hazteko “Akura” ikerketa proiektua jarri dute martxan, Kardala Lanbide Heziketako Akuikultura eskolak, Gaiker ikerketa zentroak eta Euskal Herriko Unibertsitateak. Proiektua hastapenetan dago baina ...

Lupulua: garagardoaren ukitu magikoa

2019/09/28

Lupulu landarearen lorearen barruan dagoen hauts horia, lupulina, da garagardoen arteko aldea markatzen duena. Euskal Herrian, % 100 euskal jatorriko osagaiekin garagardoa egin ahal izateko, lupulua bertan nola egokitzen den ikertzen ari da Neiker, barietate egokienak landatzeko. “Lupulus” proiektuaren lehen uzta jaso dute eta orain garagardogileek probatu beharko dute ze ...

Akordio on bat legamiarekin

2019/09/28

Oso aspaldiko akordio bat da: guk azukrea eman legamia bati, eta legamiak garagardoa itzuliko digu. Garagardoa aldatuko da legamia motaren arabera, eta hartzidura eragiteko prozesua ere bai. Baina hartzidura behar bezala egiten baldin bada, garrantzitsuena eginda dago: eskuetan dugun hori, dagoeneko garagardoa da.

Betiko garagardoaren errezeta berria

2019/09/28

Igor Oyarbide Beasaindarrak Madrilen egiten du lan, Mahou-San Miguel enpresako I+G sailean. Garagardo berriak diseinatzen dihardu, egungo garagardo-eskaintza zabalari bere ekarpena eginez. Gaurkoan, garagardo-motak bereizten eta eskaintza zabal horretan ez galtzen lagunduko digu.

1886. urtean sortu bazen ere, etorkizunera begira dago La Salve Bilbao. Garagardoa egiteko puntako teknologiak baliatzen dituzte, ...

Harpidetu gai honen RSSra

Gaiak

Ikusi beste gai batzuk

Mota

Iragazi formatuaren arabera

Saioa hasi

Erabiltzaile-izenik ez baduzu, eman izena

Pasahitza ahaztu zait

Jarraitu Zientzia.eus

Gehitu zure bloga

Zientzia app

Webgune honek cookieak erabiltzen ditu zure nabigazio-esperientzia hobetzeko. Nabigatzen jarraitzen baduzu, ulertuko dugu cookie horien erabilera onartzen duzula. Onartu
Informazio gehiago
Babesleak

Kultura eta Hizkuntza Politika Sailak (Hizkuntza Politikarako Sailburuordetzak) diruz lagundua

Eusko Jaurlaritzako Industria, Merkataritza eta Turismo Saila
Gipuzkoako Foru Aldundia