Elhuyar zientziaren komunikazioa

Dietetika/Elikagaiak

Duela 14.000 urteko ogi-hondarrak aurkitu dituzte Jordanian
 

Duela 14.000 urteko ogi-hondarrak aurkitu dituzte Jordanian

2018/07/17

Duela 14.000 urte, gaur egun Jordania den eremuan, talo-itxurako ogia egiten zutela aurkitu dute Amaia Arranz Otaeguik (Kopenhageko Unibertsitatea) eta kideek. Hala, ogia nekazaritzarekin batera sortu zela uste zen arren, aurkikuntza honek erakusten duenez, lehenagokoa da ogia; izan ere, aztarna hauek nekazaritza hasi baino 4.000 urte lehenagokoak

...

Azukrearen zapore mikatza

2018/06/09

2012an, Nature aldizkarian argitaratutako artikulu batek hautsak harrotu zituen, parekatu egin zituelako azukreak osasunean dituen eraginak eta alkoholarenak. Gaur egun, Munduko Osasun Erakundearentzat, hiru dira gaixotasun ez-komunikagarrien arrisku faktore nagusiak: bat dieta da; beste biak, tabakoa eta alkohola. Eta dietaren barruan, susmagarri nagusia azukrea da. Ba al zenekien, batez beste, ...

Azukreak, alkoholaren lehengaia

2018/06/09

Ez dago alkoholik ez bada azukrerik egon. Hain zuzen ere, alkoholaren ekoizpena azukrea metabolizatzearen ondorio bat da legamia eta bakterio batzuetan. Azukrea bada haientzat elikagai bat. Azukrearen molekulak bereziak dira, karbonoen arteko loturak azkar puskatzeko aproposak direlako, eta, beraz, energia oso azkar ematen dute. Molekulak horiek bakarka egon, binaka edo ...

Alkohola, % 0 osasungarria

2018/06/09

Gizartean zabaldua dago alkohola neurrian edateak onurak ekartzen dizkiola osasunari. Ardo kopa bat ona omen da bihotzarentzat edo garagardoak propietate osasungarriak dituela. Egia ala gezurra? Joseba Zabala, osasun publikoan lan egiten duen medikuarengana jo dugu, zientziak alkoholari buruz argitaratu dituen ebidentzietan oinarrituta, jendartean hedatuak dauden alkoholari buruzko topikoei aurre egiteko.
Kaloria gutxiago, gehiago bizitzeko
 

Kaloria gutxiago, gehiago bizitzeko

2018/06/01

Bizialdia luzatzeko estrategien artean, kaloriak gutxitzea da interes handiena piztu duenetako bat, zenbait animalia-espezietan eraginkorra eta segurua dela frogatu baita. Zientzialariek, ordea, oraindik ez dituzte ondo ezagutzen kaloria-murrizketaren atzean dauden mekanismoak, ezta pertsonetan epe luzean zer eragin duen ere. Galdera horiei erantzuteko helburua du CALERIE esperimentuak, eta orain jakinarazi dituzte bigarren urteko ondorioak: animalietan bezala, kaloria-murrizketak zahartzea moteltzen du pertsonetan.

Harpidetu gai honen RSSra

Gaiak

Ikusi beste gai batzuk

Mota

Iragazi formatuaren arabera

Saioa hasi

Erabiltzaile-izenik ez baduzu, eman izena

Pasahitza ahaztu zait

Jarraitu Zientzia.eus

Gehitu zure bloga

Zientzia app

Webgune honek cookieak erabiltzen ditu zure nabigazio-esperientzia hobetzeko. Nabigatzen jarraitzen baduzu, ulertuko dugu cookie horien erabilera onartzen duzula. Onartu
Informazio gehiago
Babesleak

Kultura eta Hizkuntza Politika Sailak (Hizkuntza Politikarako Sailburuordetzak) diruz lagundua

Eusko Jaurlaritzako Industria, Merkataritza eta Turismo Saila
Gipuzkoako Foru Aldundia