Mahatsen, laranjen eta oliben azpiproduktuekin pentsu jasangarriak egin dituzte

2025/09/15 Etxebeste Aduriz, Egoitz - Elhuyar Zientzia Iturria: Elhuyar aldizkaria

mahatsen-laranjen-eta-oliben-azpiproduktuekin-pent
Arg. AZTI

Mahatsen, laranjen eta oliben azpi-produktuekin pentsu jasangarriak egin dituzte AZTIk koordinatu duen nazioarteko lankidetza batean. Prozesu berritzaileen bidez, elikagai-industriako azpiproduktu horien digerigarritasuna eta nutrizio-profila hobetzea lortu dute, animalien dietarako egokiak izan daitezen.

NEWFEED proiektuan ikerketa-zentroak eta elikagai-enpresak aritu dira elkarlanean. Esaterako, AZTI eta NEIKER ikerketa-zentroak, Baigorri upategiarekin eta Riera Nadeu teknologia-hornitzailearekin batera aritu dira, mahats-mordotik aleak bereiztean gelditzen den zati zurkara ardientzako eta behientzako elikagai bihurtzeko. Grezian, laranja-azala eraldatuta ardientzako proteina lortu dute. Eta Egipton, olibatik olioa atera ondoren gelditzen den azpiproduktua oilaskoentzako pentsu bihurtu dute.