Elhuyar zientziaren komunikazioa

Nekazaritza artikuluak

Itoitz-Nafarroako Kanala ureztatze-sistemak zaurgarriago egin du Nafarroako nekazaritza
 

Itoitz-Nafarroako Kanala ureztatze-sistemak zaurgarriago egin du Nafarroako nekazaritza

2019/02/14

Itoitz-Nafarroako Kanalak nekazaritzan izan dituen ondorioak aztertu dituzte BC3-ko ikertzaileek, eta ondorioztatu dute ureztatze-sistema horrek zaurgarriagoa egin dituela, batez ere, nekazari txikiak, baina, baita handiak ere. Regional Environmental Change aldizkarian argitaratu dute ikerketa.

Nafarroako Erdialdeko eta Goi Erriberako 22 herritan

...
Intsektuen izurriteak kontrolatzeko teknika berria, CRISPR bidez
 

Intsektuen izurriteak kontrolatzeko teknika berria, CRISPR bidez

2019/01/09

Kaliforniako Unibertsitateko ikertzaileek intsektu arrak esterilizatzeko metodologia berria garatu dute. Edizio genetikorako CRISPR teknika erabili dute horretarako: zehaztasun handiz, intsektuen sexua eta emankortasuna baldintzatzen dituzten geneak eraldatu dituzte. Hala, lortu dute bakar-bakarrik intsektu arrak eta, gainera, antzuak sortzea. Iker

...
"Egiptora joan nintzen lehen aldian, negar egin nuen, hunkituta"
 

"Egiptora joan nintzen lehen aldian, negar egin nuen, hunkituta"

2018/10/05

Zientzia-gaiak gutxitan iristen dira komunikabide orokorretara. Badira salbuespenak, ordea, eta horietako bat izan da Amaia Arranz Otaeguiren azken ikerketa: gaur egun Jordania den eremuan, duela 14.000 urte talo-itxurako ogia egiten zutela frogatu dute.  

Arranz gustura dago ikerketak izandako hedapenarekin, eta garrantzi handia ematen dio dibulg

...
"Ikerketak asko eskatzen du, baina baita asko eman ere”
 
Emma López de Armentia Adan Biologia Molekularrean eta Biomedikuntzan doktore

"Ikerketak asko eskatzen du, baina baita asko eman ere”

2017/06/02

Emma López de Armentia Adan ia-ia halabeharrez sartu zen ikerketa-munduan. Dioenez, txikitatik zituen gustuko biologia, giza gorputza... Beraz, bazirudien medikuntza ikastera bideratuko zela. Baina gaztetan ikasketei behar baino arreta gutxiago jarri zienez, azkenean Giza Nutrizioa eta Dietetika ikasi zuen, eta, ikasketak amaitutakoan, kontsulta ba

...
Lurpeko urekin ekoitzitako elikagaiak kontsumitzen ditu munduaren gehiengoak
 

Lurpeko urekin ekoitzitako elikagaiak kontsumitzen ditu munduaren gehiengoak

2017/03/29

 

Berriztatzen ez diren lurpeko urekin ekoitzitako elikagaiak kontsumitzen ditu munduko populazioaren gehiengoak. Ondorio hori atera dute elikagaien nazioarteko merkataritzak lurpeko uretan duen inpaktua neurtzeko egin duten azterketa batean. Nature aldizkarian argitaratu dute lana.

Lurpeko uren %70 inguru nekazaritzarako erabiltzen da gaur egun,

...

Saioa hasi

Erabiltzaile-izenik ez baduzu, eman izena

Pasahitza ahaztu zait

Jarraitu Zientzia.eus

Gehitu zure bloga

Zientzia app

Webgune honek cookieak erabiltzen ditu zure nabigazio-esperientzia hobetzeko. Nabigatzen jarraitzen baduzu, ulertuko dugu cookie horien erabilera onartzen duzula. Onartu
Informazio gehiago
Babesleak

Kultura eta Hizkuntza Politika Sailak (Hizkuntza Politikarako Sailburuordetzak) diruz lagundua

Eusko Jaurlaritzako Industria, Merkataritza eta Turismo Saila
Gipuzkoako Foru Aldundia