Pottoka: Esvelto, libre, antigo

1986/08/01 Aizpuru, Maria Luisa - Elhuyar Fundazioa | Yaniz Aramendia, Santiago Iturria: Elhuyar aldizkaria

Pottoka é a raza dos cabalos pequenos que viven libres nos montes de Euskal Herria. O pottoka xogou un papel especial nos costumes e mitos de Euskal Herria. Con todo, cada vez é máis difícil ver as pottokas en pasto libre nos montes de Euskal Herria, xa que a raza orixinal atópase en perigo de extinción. Todo iso, xunto coa personalidade propia da mesma raza e a antigüidade da mesma, dá una particularidade ao pottoka.

Un pouco de historia

A palabra pottoka, que serve paira designar a calquera animal en eúscaro, empezou a usarse paira designar aos cabalos pequenos e finalmente quedou atada a esta raza especial.

Debuxos e imaxes de Euskal Herria (Ekain, Etxeberri, Santimamiñe...) O seu tema principal é a cabeza de cabalo, a presa favorita dos cazadores da época magdal. En moitos dos debuxos realizados no óso tamén aparece o pottoka. Estes datos fannos pensar que a pottoka viviu nos montes de Euskal Herria desde o Paleolítico. Por tanto, serían testemuñas daqueles cabalos prehistóricos.

A orixe da pottoka, segundo algúns, atópase no período Solutre (Pleistoceno). Outros, con todo, din que é un pony traído de Europa na Idade do Bronce ou una raza autóctona que perdurou até a data.

Sexa cal for a súa orixe, e cunha evolución descoñecida, pero utilizando biotopos especiais que lle axudaron a perdurar, esta raza de caracteres zootécnicos especiais chegou até os nosos días. Neste momento, con todo, está a sufrir un importante fenómeno de hibridación, case até a perda de pureza racial.

Raza similar á de Pottoka, coñecida como "asturianos". Son cabalos pequenos que viven libres e que sufriron hibridaciones e confusións. Esta raza necesita medidas de protección paira manterse.

No sur de Francia tamén había outras razas de ponys: a raza barthais (desaparecida a finais da guerra) e a landetarra (desaparecida como raza pura en 1946).

Poboación e distribución

Tendo en conta a extensión do hábitat habitual da pottoka, una das características da poboación é a súa abundancia. En Iparralde había censados 3.500 cabalos de raza pura en 1970. En Hego Euskal Herria, 2000. Estes últimos, con todo, sufriron una maior hibridación.

Antes a cantidade foi maior. Con todo, a comercialización, a diminución da área xeográfica utilizada habitualmente polos cabalos e a maior ocupación de terras nas montañas baixas están a provocar un descenso da poboación de pottokas. Hai que dicir, con todo, que a raza está a gañar en calidade grazas ás medidas de protección adoptadas.

A maior parte de Pottoka vive nas provincias de Lapurdi, Baixa Navarra e Baixa Navarra, nesta zona esófona situada ao longo da fronteira. Os límites deste territorio son, ao oeste, o mar Atlántico, ao Norte, San Juan de Luz, Ezpeleta, Hazparne, Iholdi e Donibane Garazi, e ao Sur, Bera, Etxalar e Elizondo de Navarra.

Nos montes de Bizkaia, Gipuzkoa e Araba tamén se poden atopar variedades moi hibridadas de pottoka.

Cabalo salvaxe

Pottoka é vivo e rápido, elegante. É un paso claro e cun forte carácter. É moi doce, pero á vez medorenta. A vida libre na natureza fai que o instinto defensivo e duradeiro estea moi desenvolvido nos pottokas.

É un cabalo salvaxe de tipo pony, cunha altura entre 1,15 e 1,47 m. Peso entre 300 e 350 kg. A cabeza é un símbolo da súa vitalidade e solidez, con proporcións clásicas e practicamente igual ao tipo de cabalo de Solutre: robusto, de perfil recto, algo cóncavo á vista e con orellas curtas e ergueitas. Ten grandes ollos de cor gris azulado, que revelan vitalidade, aparecendo no fío de porcas que lle veñen abaixo da fronte. Pescozo curto, con porcas longas e numerosas. Peito aberto, costas anchas e longas, serra lixeiramente caída e cola longa e peluda. As súas patas son curtas e robustas con pequenos e duros cascos.

A pelame é una das características máis destacadas do pottoka. Os mozos cóbrense no outono cunha borra duns 10 cm de grosor paira protexerse do mal ambiente invernal. Na primavera cambian de pelame. Cáeselles en anacos paira converterse inmediatamente en pelos curtos e brillantes. Os adultos tamén se cobren con pelos longos no inverno, pero sen chegar a ser pelame xuvenil. Canto máis adelgaza no inverno, máis longo é o pelo. Esta é a reacción do organismo que, a través dun pelo máis longo, compensa a falta de protección que supón o consumo de graxas.

A cor da pelame pode ser moi diferente: pardo-avermellado, pardo escuro, negro, pardo-pinto, pardo-avermellado ou pintxo de trío. A cor máis abundante é o pardo-avermellado, cor orixinal do pottoka. Antes case todas as pottokas eran pardo-avermelladas ou pardo-escuras. Na actualidade, debido á crecente demanda dos pinttos, a cor diminúe. A cor pinto non é froito da mutación, senón do cruzamento de cabalos. Os pintos apareceron orixinalmente en Bizkaia cara a 1850 e desde entón una pequena cantidade estendeuse a Navarra e Lapurdi.

Hábitat

A necesidade de adaptarse ao medio que viviu durante séculos obrigou a adaptarse ao ser orixinal. En consecuencia, o pottoka conseguiu una constitución especial. O tamaño, a aparencia e a intelixencia son determinantes pola herdanza, pero o medio pode alterar estes factores. A dispersión fóra de Euskal Herria xerou una variabilidade racial. Por iso, produciuse una gran diferenza entre o cabalo nado e criado no monte e o da llanada. O animal do val presenta una morfología diferente: maior altura, peito máis ancho, serra máis horizontal e maior fecundidade. Por outra banda, exportando a outros lugares distintos da súa orixe, a raza dos pottokas pode degenerarse en distintas formas.

Como se mencionou anteriormente, o hábitat orixinal da pottoka son os montes situados en Lapurdi e no límite con Navarra. Esta zona presenta un relevo erosionado, con montañas redondeadas que apenas superan os 1.500 metros. A terra destes montes é de natureza xeolóxica diferente. A pesar diso, presentan una serie de características comúns como son a acidez do chan e a pobreza de cal e arxila. Todo iso, unido á abundancia de pedras e rocas, convérteas en terras incultivables.

O clima é oceánico, polo que hai moita humidade, temperatura tépeda e abundantes choivas e néboas.

A vexetación está composta por haxas e helechos de txillar, algunhas zonas con bosques de carballos e haxas e plantacións de coníferas.

O aproveitamento dos pastos é exclusivo de ovellas, vacas e cabalos. A explotación destes pastos realízase por medio de convenios regularmente renovados. Na actualidade estes terreos van cambiando aos poucos, polo que a pottoka foi abandonando o monte. Esta diminución do hábitat intensificouse, ademais, coas plantacións de coníferas e a modificación do status xurídico da propiedade dos terreos. Todo iso supuxo un cambio no uso dos terreos utilizados tradicionalmente paira pastos.

A medida que os rabaños proliferaron, varios consorcios prohibiron o pastoreo e o tránsito de cabalos, debido á mala convicción de que os pottokas compiten coas ovellas. Porque non só é o competidor da ovella, senón tamén o axudante. As ovellas só comen puntas de herba, deixando os talos, mentres que Pottoka aliméntase de herbas duras. Estas son máis suaves nos seguintes crecementos, o que as fai ideais paira as ovellas. Ademais, o pottoka aliméntase dos brotes da teta limpando os carreiros.

Os pastos e percorridos libres son necesarios paira a conservación dos pottokas. É una condición indispensable paira o crecemento das pottokas no seu hábitat orixinal.

Vida e costumes de Pottoka

Desde sempre o pottoka escapou ao home. Paira os homes foi un animal de caza que se protexe no monte. Cando o home pasou de ser cazador/recolector a ser pastor/produtor, empezou a interesarse por este animal, polo que a vida destes cabalos pequenos ha ido cambiando.

É un cabalo social que vive en grupos. O grupo está formado normalmente por 10-30 femias e o macho correspondente. As súas relacións son moi especiais e refórzanse a principios de primavera e verán.

Cada grupo vive no seu territorio. Mediante a renovación xeracional dos costumes, os coñecementos sobre topografía, microclima e vexetación pasan duns a outros.

A anchura dos pastos pode variar dependendo do relevo do terreo e da calidade da herba.

O grupo distribúese en terreos dunhas dúas hectáreas. O grupo reúnese cando un descoñecido se lle rodea ou se vai en busca de auga. Desprázanse lentamente dun pasteiro a outro, tomando brotes nun radio duns dous quilómetros cadrados. Se atopan algún perigo ou algo lles asusta, foxen cara a un carreiro coñecido.

Estes desprazamentos realízanse en función da meteorología. Vendo onde están as pottokas, pódese ver o tempo. Cando baixan ao val, o sinal de que o tempo vai empeorar e si están na cima do monte, o anticiclón chega.

Os desprazamentos son controlados e guiados polo macho do grupo. O resto segue a xerarquía dentro do grupo.

Tras o mes de agosto, o grupo divídese en 5 ou 10 grupos. O macho non se integra especialmente nalgún destes grupos. Esta distribución débese á pobreza das herbas en época de seca e a que o macho, que xa a tapou, non presta moita atención á distribución. Os grupos permanecen en diferentes lugares até o outono.

Relacións entre os membros do grupo

Entre as eguas xorden amizades debido á vez que levan en grupo. Un é o condutor do equipo, polo menos na medida en que lle seguen os demais. Cando se compara una nova egua, é esmagada polos demais ata que una egua (normalmente a máis nova) fai amizade.

Os pottokas teñen un sistema de comunicación moi excelente. Algunhas son orais, como os ronquidos amigables e as irrintzis de medo e enfado. A maioría son gestuales; cos movementos das arxilas e oídos, expresan odio, ameaza, curiosidade, dúbida e ansia.

En cada grupo establécese una xerarquía matriarcada. Desta forma cada membro do grupo coñece ben o seu nivel. As eguas condutoras non teñen que dominar aos demais por violencia. Basta con mover a orella, darlle a volta ou axitar a cola paira escorrentar aos seus amigos na alborota. Aínda que os banzos conséguense por medio da violencia e a loita, os cabalos nunca chegan a ferir gravemente. E é que o máis débil deixa a loita aceptando a súa dependencia. As eguas vellas son recoñecidas como líderes do equipo. Ao redor deles fórmanse grupos ou familias a finais de inverno.

O macho fecundante ou calano dirixe ao equipo, actuando como xefe. Se un macho achégase a un grupo que non ten dirixentes, a femia non consegue o liderado neles ata que a cobre en tempo ambiente.

Desde febreiro até agosto o calano guía ao equipo, mantendo unha contorna determinada e coidando que ningún cabalo entre ou poida entrar nese lugar. Adoita estar separada das femias, normalmente nun lugar elevado, de forma que se poida apreciar facilmente o cheiro das femias. Paira delimitar o seu territorio deixa excrementos en varios puntos e xeralmente sobre os excrementos da femia. Cando una delas é dunha femia guirante, vaise en busca dela levantando a cola e a cabeza antes de cubrila e mostrando os dentes. Estes sinais serven paira mostrar a estraños a súa propiedade e paira advertir que non poden acceder a este territorio.

Se alguén quere competir co seu xefe, entra no equipo, enfróntase a el. Entre ambos xorde a continuación o típico estrondo. Míranse e ensinan os dentes, dispostos a loitar. Ponse de pé sobre as patas traseiras e coa intención de golpear ao outro. Cando caen ao chan, mórdense as patas dianteiras e, virando, botan os ronseis coas patas posteriores.

Os dous cabalos afástanse dun mesmo e tras unha profunda mirada vólvense a atacar. Despois de vinte minutos, ou quizais antes, rexéitase o máis débil. Se o agresor salgue vencedor, non consegue nas femias o status do vencedor até a próxima tempada.

Os mozos constitúen a xerarquía inferior do grupo. As femias non se integran no grupo durante dous ou tres anos, e até entón son moi estupefacientes. Os alevíns ou poldros, pola súa banda, son aceptados inmediatamente e a miúdo van acompañados de calano. Con todo, cando chega o tempo ambiente, este compáraos, a miúdo con enfado. No segundo ano comezan a buscar as eguas libres e aqueles que aos tres anos non conseguiron formar equipo, atrévense a romper cos líderes doutros equipos paira eliminar algunha femia.

Ciclos reprodutivos

Os machos son capaces de fecundarse desde os dous anos, pero até o catro ou cinco non alcanzan a madurez. As femias cóbrense aos 3 anos e coas catro se crían.

A tempada de xiras prodúcese na primavera-verán, con temperaturas tépedas e reprodución de pastos. A femia gestante ouriños máis do normal e adoita estar moi nerviosa. Cando o macho sente o seu cheiro, grita e acode a el. Cando están xuntos lánzanse potentes bafadas. A egua dá un par de botes ao macho e este salta asustado e grita. Se a femia segue pondo obxeccións, o cabalo afástase, pero nos seguintes días faise una aproximación ata que finalmente a femia réndese.

O recubrimiento prodúcese normalmente á tardiña. Tras unha breve rolda, o cabalo colócase xunto á egua, cheirando todo o corpo. De súpeto compárase para que a egua tome a postura adecuada. Durante a vertedura a porca da persoa cócese caramelos. Logo tómbase moi tranquilo no chan.

Nos días posteriores ao apareamiento, a femia vaise sucedendo até a súa reintegración no grupo.

Na época de cría (once meses despois) a egua diríxese cara a un lugar solitario paira dar a luz. Inmediatamente despois do parto ponse de pé rompendo o cordón umbilical e rompendo a bolsa cos dentes. O neno, tras respirar, tenta porse de pé coa axuda da súa nai e comeza a beber leite.

Até uns días a egua e o cachorro non se achegan ao grupo. Cando o recentemente nado é capaz de fortalecerse e de camiñar ao redor da súa nai, acoden aos demais. Tras integrarse no grupo, o neno xoga con outros recentemente nados.

Aos 6 ó 7 meses quítaselles a dita. Para entón, o cachorro adoita estar fortalecido e afeito comer herba.

Pottokas: Pasado e futuro

A pesar de que a pottoka foi un cabalo salvaxe no pasado, co paso do tempo e a pesar de vivir libre, chegou a ser patrimonio do ser humano e utilizado como comercio. Chegou a ser parte do ben gandeiro. O grupo de cabalos transmítese de xeración en xeración entre os propietarios do gando. Os cabalos foron vendidos anualmente en feiras e seguen sendo utilizados no comercio de contrabando fronteirizo.

Os pottokas tamén se utilizaron paira transportar produtos de caserío ás prazas. No entanto, dado que os burros e os mandos poden ser utilizados paira maiores tarefas, aos pottokas asignóuselles outra función diferente. Utilizáronse principalmente paira o transporte do contrabando fronteirizo. XVI. A partir do século XX tamén se venderon paira o seu uso no circo, pero se utilizaron principalmente paira o transporte de carbón nas minas. E é que grazas á súa pouca altura e solidez era moi apropiado paira este traballo. Os cabalos vendíanse cun ano e medio ou dous anos e enviábanse a Italia e España. Una vez terminada a demanda mineira, comezaron a venderse paira carnicerías e embutidos.

Hai que dicir, con todo, que nos últimos 10 anos a situación dos pottokas cambiou moito. En 1970, a administración francesa de Haras recoñeceu oficialmente esta raza con novos usos do pottoka.

Está a prepararse paira montar dacabalo e está a crear una gran afección no País Vasco Norte paira facer excursións en pottokas. O Goberno Vasco, pola súa banda, vén adoptando desde hai anos una serie de medidas paira a protección dos pottokas.

Os principais puntos de venda de pottokas seguen sendo as feiras locais, especialmente as principais feiras anuais que se celebran en Zumarraga e Heleta. Os tratantes teñen traballos paira levar as pottokas aos camións, xa que estes cabalos deféndense con dureza paira conseguir a liberdade que perderon.

Esperamos que grazas ás medidas de protección adoptadas mantéñanse os pottokas. Ademais de ser un cabalo alegre e agradable, é un símbolo da cultura vasca e unha importante testemuña da vida libre no bosque.