Pottoka: Esvelt, lliure, antic

1986/08/01 Aizpuru, Maria Luisa - Elhuyar Fundazioa | Yaniz Aramendia, Santiago Iturria: Elhuyar aldizkaria

Pottoka és la raça dels cavalls petits que viuen lliures en les muntanyes d'Euskal Herria. El pottoka ha jugat un paper especial en els costums i mites d'Euskal Herria. No obstant això, cada vegada és més difícil veure les pottokas en pastura lliure en les muntanyes d'Euskal Herria, ja que la raça original es troba en perill d'extinció. Tot això, juntament amb la personalitat pròpia de la mateixa raça i l'antiguitat d'aquesta, dóna una particularitat al pottoka.

Una mica d'història

La paraula pottoka, que serveix per a designar a qualsevol animal en basc, va començar a usar-se per a designar als cavalls petits i finalment ha quedat lligada a aquesta raça especial.

Dibuixos i imatges d'Euskal Herria (Ekain, Etxeberri, Santimamiñe...) El seu tema principal és el cap de cavall, la presa favorita dels caçadors de l'època magdal. En molts dels dibuixos realitzats en l'os també apareix el pottoka. Aquestes dades ens fan pensar que la pottoka ha viscut en les muntanyes d'Euskal Herria des del Paleolític. Per tant, serien testimonis d'aquells cavalls prehistòrics.

L'origen de la pottoka, segons alguns, es troba en el període Solutre (Plistocè). Uns altres, no obstant això, diuen que és un pony portat d'Europa en l'Edat del Bronze o una raça autòctona que ha perdurat fins avui.

Sigui com sigui el seu origen, i amb una evolució desconeguda, però utilitzant biòtops especials que li han ajudat a perdurar, aquesta raça de caràcters zootècnics especials ha arribat fins als nostres dies. En aquest moment, no obstant això, està sofrint un important fenomen d'hibridació, gairebé fins a la pèrdua de puresa racial.

Raça similar a la de Pottoka, coneguda com a asturians "". Són cavalls petits que viuen lliures i que han sofert hibridacions i confusions. Aquesta raça necessita mesures de protecció per a mantenir-se.

En el sud de França també hi havia altres races de ponys: la raça barthais (desapareguda a la fi de la guerra) i la landetarra (desapareguda com a raça pura en 1946).

Població i distribució

Tenint en compte l'extensió de l'hàbitat habitual de la pottoka, una de les característiques de la població és la seva abundància. En Iparralde hi havia censats 3.500 cavalls de raça pura en 1970. En Hego Euskal Herria, 2000. Aquests últims, no obstant això, han sofert una major hibridació.

Abans la quantitat va ser major. No obstant això, la comercialització, la disminució de l'àrea geogràfica utilitzada habitualment pels cavalls i la major ocupació de terres a les muntanyes baixes estan provocant un descens de la població de pottokas. Cal dir, no obstant això, que la raça està guanyant en qualitat gràcies a les mesures de protecció adoptades.

La major part de Pottoka viu a les províncies de Lapurdi, Baixa Navarra i Baixa Navarra, en aquesta zona esófona situada al llarg de la frontera. Els límits d'aquest territori són, a l'oest, la mar Atlàntica, al Nord, Sant Joan de Llum, Ezpeleta, Hazparne, Iholdi i Donibane Garazi, i al Sud, Bera, Etxalar i Elizondo de Navarra.

En les muntanyes de Bizkaia, Guipúscoa i Llaurava també es poden trobar varietats molt hibridades de pottoka.

Cavall salvatge

Pottoka és viu i ràpid, elegant. És un pas clar i amb un fort caràcter. És molt dolç, però alhora temorosa. La vida lliure en la naturalesa fa que l'instint defensiu i durador estigui molt desenvolupat en els pottokas.

És un cavall salvatge de tipus pony, amb una altura entre 1,15 i 1,47 m. Pes entre 300 i 350 kg. El cap és un símbol de la seva vitalitat i solidesa, amb proporcions clàssiques i pràcticament igual a la mena de cavall de Solutre: robust, de perfil recte, una cosa còncava a la vista i amb orelles curtes i alçades. Té grans ulls de color gris blavós, que revelen vitalitat, apareixent en el tall de truges que li ensorren del front. Coll curt, amb truges llargues i nombroses. Pit obert, esquena ampla i llarga, serra lleugerament caiguda i cua llarga i peluda. Les seves potes són curtes i robustes amb petits i durs cascos.

El pelatge és una de les característiques més destacades del pottoka. Els joves es cobreixen a la tardor amb una esborra d'uns 10 cm de gruix per a protegir-se del mal ambient hivernal. A la primavera canvien de pelatge. els cau en trossos per a convertir-se immediatament en pèls curts i brillants. Els adults també es cobreixen amb pèls llargs a l'hivern, però sense arribar a ser pelatge juvenil. Com més aprima a l'hivern, més llarg és el pèl. Aquesta és la reacció de l'organisme que, a través d'un pèl més llarg, compensa la falta de protecció que suposa el consum de greixos.

El color del pelatge pot ser molt diferent: marró-vermellós, marró fosc, negre, marró-pinto, marró-vermellós o pintxo de trio. El color més abundant és el marró-vermellós, color original del pottoka. Abans gairebé totes les pottokas eren marró-vermelloses o marró-fosques. En l'actualitat, a causa de la creixent demanda dels pinttos, el color disminueix. El color pinto no és fruit de la mutació, sinó de l'encreuament de cavalls. Els pintos van aparèixer originalment en Bizkaia cap a 1850 i des de llavors una petita quantitat es va estendre a Navarra i Lapurdi.

Hàbitat

La necessitat d'adaptar-se al mitjà que ha viscut durant segles ha obligat a adaptar-se en ser original. En conseqüència, el pottoka ha aconseguit una constitució especial. La grandària, l'aparença i la intel·ligència són determinants per l'herència, però el mitjà pot alterar aquests factors. La dispersió fora d'Euskal Herria ha generat una variabilitat racial. Per això, s'ha produït una gran diferència entre el cavall nascut i criat en la muntanya i el de la llanada. L'animal de la vall presenta una morfologia diferent: major altura, pit més ample, serra més horitzontal i major fecunditat. D'altra banda, exportant a altres llocs diferents del seu origen, la raça dels pottokas pot degenerar-se en diferents formes.

Com s'ha esmentat anteriorment, l'hàbitat original de la pottoka són les muntanyes situades en Lapurdi i en el límit amb Navarra. Aquesta zona presenta un relleu erosionat, amb muntanyes arrodonides que a penes superen els 1.500 metres. La terra d'aquestes muntanyes és de naturalesa geològica diferent. Malgrat això, presenten una sèrie de característiques comunes com són l'acidesa del sòl i la pobresa de calç i argila. Tot això, unit a l'abundància de pedres i roques, les converteix en terres incultivables.

El clima és oceànic, per la qual cosa hi ha molta humitat, temperatura temperada i abundants pluges i boires.

La vegetació està composta per fajos i falgueres de txillar, algunes zones amb boscos de roures i hagis i plantacions de coníferes.

L'aprofitament de les pastures és exclusiu d'ovelles, vaques i cavalls. L'explotació d'aquestes pastures es realitza per mitjà de convenis regularment renovats. En l'actualitat aquests terrenys van canviant a poc a poc, per la qual cosa la pottoka ha anat abandonant la muntanya. Aquesta disminució de l'hàbitat s'ha intensificat, a més, amb les plantacions de coníferes i la modificació de l'estatus jurídic de la propietat dels terrenys. Tot això ha suposat un canvi en l'ús dels terrenys utilitzats tradicionalment per a pastures.

A mesura que els ramats han proliferat, diversos consorcis han prohibit el pasturatge i el trànsit de cavalls, a causa de la mala convicció que els pottokas competeixen amb les ovelles. Perquè no sols és el competidor de l'ovella, sinó també l'ajudant. Les ovelles només mengen puntes d'herba, deixant les tiges, mentre que Pottoka s'alimenta d'herbes dures. Aquestes són més suaus en els següents creixements, la qual cosa les fa ideals per a les ovelles. A més, el pottoka s'alimenta dels brots de la teta netejant les senderes.

Les pastures i recorreguts lliures són necessaris per a la conservació dels pottokas. És una condició indispensable per al creixement de les pottokas en el seu hàbitat original.

Vida i costums de Pottoka

Des de sempre el pottoka ha escapat a l'home. Per als homes ha estat un animal de caça que es protegeix en la muntanya. Quan l'home va passar de ser caçador/recol·lector a ser pastor/productor, va començar a interessar-se per aquest animal, per la qual cosa la vida d'aquests cavalls petits ha anat canviant.

És un cavall social que viu en grups. El grup està format normalment per 10-30 femelles i el mascle corresponent. Les seves relacions són molt especials i es reforcen a principis de primavera i estiu.

Cada grup viu en el seu territori. Mitjançant la renovació generacional dels costums, els coneixements sobre topografia, microclima i vegetació passen dels uns als altres.

L'amplària de les pastures pot variar depenent del relleu del terreny i de la qualitat de l'herba.

El grup es distribueix en terrenys d'unes dues hectàrees. El grup es reuneix quan un desconegut se li envolta o es va a la recerca d'aigua. Es desplacen lentament d'un pasturatge a un altre, prenent brots en un radi d'uns dos quilòmetres quadrats. Si troben algun perill o alguna cosa els espanta, fugen cap a una sendera coneguda.

Aquests desplaçaments es realitzen en funció de la meteorologia. Veient on estan les pottokas, es pot veure el temps. Quan baixen a la vall, el senyal que el temps empitjorarà i si estan en el cim de la muntanya, l'anticicló arriba.

Els desplaçaments són controlats i guiats pel mascle del grup. La resta segueix la jerarquia dins del grup.

Després del mes d'agost, el grup es divideix en 5 o 10 grups. El mascle no s'integra especialment en algun d'aquests grups. Aquesta distribució es deu a la pobresa de les herbes en època de sequera i al fet que el mascle, que ja l'ha tapat, no presta molta atenció a la distribució. Els grups romanen en diferents llocs fins a la tardor.

Relacions entre els membres del grup

Entre les egües sorgeixen amistats degut al mateix temps que porten en grup. Un és el conductor de l'equip, almenys en la mesura en què li segueixen els altres. Quan es compara una nova egua, és aixafada pels altres fins que una egua (normalment la més jove) fa amistat.

Els pottokas tenen un sistema de comunicació molt excel·lent. Algunes són orals, com els ronquidos amistosos i les irrintzis de por i empipament. La majoria són gestuals; amb els moviments de les argiles i oïdes, expressen odi, amenaça, curiositat, dubte i ànsia.

En cada grup s'estableix una jerarquia matriarcada. D'aquesta forma cada membre del grup coneix bé el seu nivell. Les egües conductores no han de dominar als altres per violència. N'hi ha prou amb moure l'orella, donar-li la volta o agitar la cua per a espantar als seus amics en l'esvalota. Encara que els esglaons s'aconsegueixen per mitjà de la violència i la lluita, els cavalls mai arriben a ferir greument. I és que el més feble deixa la lluita acceptant la seva dependència. Les egües velles són reconegudes com a líders de l'equip. Al voltant d'ells es formen grups o famílies a la fi d'hivern.

El mascle fecundante o calano dirigeix a l'equip, actuant com a cap. Si un mascle s'acosta a un grup que no té dirigents, la femella no aconsegueix el lideratge en ells fins que la cobreix en temps ambienti.

Des de febrer fins a agost el calano guia a l'equip, mantenint un entorn determinat i cuidant que cap cavall entre o pugui entrar en aquest lloc. Sol estar separada de les femelles, normalment en un lloc elevat, de manera que es pugui apreciar fàcilment l'olor de les femelles. Per a delimitar el seu territori deixa excrements en diversos punts i generalment sobre els excrements de la femella. Quan una d'elles és d'una femella guirante, es va a la recerca d'ella aixecant la cua i el cap abans de cobrir-la i mostrant les dents. Aquests senyals serveixen per a mostrar a estranys la seva propietat i per a advertir que no poden accedir a aquest territori.

Si algú vol competir amb el seu cap, entra en l'equip, s'enfronta a ell. Entre tots dos sorgeix a continuació el típic baluern. Es miren i ensenyen les dents, disposats a lluitar. Es posen dempeus sobre les potes posteriors i amb la intenció de colpejar a l'altre. Quan cauen a terra, es mosseguen les potes davanteres i, girant, tiren els deixants amb les potes posteriors.

Els dos cavalls s'allunyen d'un mateix i després d'una profunda mirada es tornen a atacar. Després de vint minuts, o potser abans, es rebutja el més feble. Si l'agressor surt vencedor, no aconsegueix en les femelles l'estatus del vencedor fins a la pròxima temporada.

Els joves constitueixen la jerarquia inferior del grup. Les femelles no s'integren en el grup durant dos o tres anys, i fins llavors són molt estupefaents. Els alevins o poltres, per part seva, són acceptats immediatament i sovint van acompanyats de calano. No obstant això, quan arriba el temps ambienti, aquest els compara, sovint amb empipament. En el segon any comencen a buscar les egües lliures i aquells que als tres anys no han aconseguit formar equip, s'atreveixen a trencar amb els líders d'altres equips per a eliminar alguna femella.

Cicles reproductius

Els mascles són capaços de fecundar-se des dels dos anys, però fins als quatre o cinc no aconsegueixen la maduresa. Les femelles es cobreixen als 3 anys i amb les quatre es crien.

La temporada de gires es produeix a la primavera-estiu, amb temperatures temperades i reproducció de pastures. La femella gestant orina més del normal i sol estar molt nerviosa. Quan el mascle sent la seva olor, crida i acudeix a ell. Quan estan junts es llancen potents bafadas. L'egua dóna un parell de pots al mascle i aquest salta espantat i crida. Si la femella continua posant objeccions, el cavall s'allunya, però en els següents dies es fa una aproximació fins que finalment la femella es rendeix.

El recobriment es produeix normalment al capvespre. Després d'una breu ronda, el cavall es col·loca al costat de l'egua, fent olor tot el cos. De sobte es compara perquè l'egua prengui la postura adequada. Durant l'abocament el truja de la persona es cou caramels. Després es tomba molt tranquil en el sòl.

En els dies posteriors a l'aparellament, la femella es va succeint fins a la seva reintegració en el grup.

En l'època de cria (onze mesos després) l'egua es dirigeix cap a un lloc solitari per a donar a llum. Immediatament després del part es posa dempeus trencant el cordó umbilical i trencant la bossa amb les dents. El nen, després de respirar, intenta posar-se dempeus amb l'ajuda de la seva mare i comença a beure llet.

Fins a uns dies l'egua i el cadell no s'acosten al grup. Quan el nounat és capaç d'enfortir-se i de caminar al voltant de la seva mare, acudeixen als altres. Després d'integrar-se en el grup, el nen juga amb altres nounats.

Als 6 o 7 mesos se'ls lleva la dita. Per a llavors, el cadell sol estar enfortit i acostumat a menjar herba.

Pottokas: Passat i futur

A pesar que la pottoka ha estat un cavall salvatge en el passat, amb el pas del temps i malgrat viure lliure, ha arribat a ser patrimoni de l'ésser humà i utilitzat com a comerç. Ha arribat a ser part del bé ramader. El grup de cavalls es transmet de generació en generació entre els propietaris del bestiar. Els cavalls han estat venuts anualment en fires i continuen sent utilitzats en el comerç de contraban fronterer.

Els pottokas també s'han utilitzat per a transportar productes de caseriu a les places. No obstant això, atès que els rucs i els comandaments poden ser utilitzats per a majors tasques, als pottokas se'ls ha assignat una altra funció diferent. S'han utilitzat principalment per al transport del contraban fronterer. XVI. A partir del segle XX també es van vendre per al seu ús en el circ, però s'han utilitzat principalment per al transport de carbó en les mines. I és que gràcies a la seva poca altura i solidesa era molt apropiat per a aquest treball. Els cavalls es venien amb un any i mig o dos anys i s'enviaven a Itàlia i Espanya. Una vegada acabada la demanda minera, van començar a vendre's per a carnisseries i embotits.

Cal dir, no obstant això, que en els últims 10 anys la situació dels pottokas ha canviat molt. En 1970, l'administració francesa d'Haras va reconèixer oficialment aquesta raça amb nous usos del pottoka.

S'està preparant per a muntar a cavall i està creant una gran afició al País Basc Nord per a fer excursions en pottokas. El Govern Basc, per part seva, ve adoptant des de fa anys una sèrie de mesures per a la protecció dels pottokas.

Els principals punts de venda de pottokas continuen sent les fires locals, especialment les principals fires anuals que se celebren en Zumarraga i Heleta. Els tractants tenen treballs per a portar les pottokas als camions, ja que aquests cavalls es defensen amb duresa per a aconseguir la llibertat que han perdut.

Esperem que gràcies a les mesures de protecció adoptades es mantinguin els pottokas. A més de ser un cavall alegre i agradable, és un símbol de la cultura basca i un important testimoni de la vida lliure en el bosc.