Xiulet negre, desolador

1991/11/01 Aihartza, Joxerra Iturria: Elhuyar aldizkaria

L'ocell negre, juntament amb la resta dels ocells, és un ocell brillant classificat en la família dels caragolins, i igual que els altres membres d'aquest grup, és un animal adaptat a la vida arborícola.
Pic negre, mapa de distribució a Euskal Herria.

Fa uns anys, quan estàvem en el serral d'Haztaparreta, al sud de la Devesa de Navarra, vam fer un sorprenent descobriment: en envoltar una antiga hi hagi, ens vam adonar que aquesta es trobava completament “buida” fins a una altura de 3 m. A més, mentre la fusta estava fresca, i encara que semblava feble, no es podia dir que estava corrupta.

Què podia haver fet aquesta reducció? En el darrere del tronc es podia veure un gran munt d'estelles d'uns 5 cm de longitud i uns cm d'amplària. D'altra banda, en la fusta de l'arbre ens apareixien indicis d'agut grapat. La resposta va ser tan insatisfactòria com la bapatía: aquella gran feina era realitzat per un ocell, el pic negre.

L'ocell negre ( Dryocopus martius ), juntament amb la resta dels ocells, és un ocell brillant classificat en la família dels mítidos, i igual que els altres membres d'aquest grup, és un animal adaptat per a la seva vida arborícola.

Els ocells són insectívors i s'alimenten d'invertebrats que habiten en els troncs dels arbres, tant en la pell com a l'interior de la fusta. Per a això disposen d'un llarg i sòlid pic que els permet perforar i trencar la fusta. D'altra banda, la llengüeta d'aquests ocells és protráctil i molt llarga, i en el seu extrem apareix amb seda per a mantenir millor les seves peces de caça, mentre que la saliva adhesiva també ajuda a aquest treball.

Els ocells són insectívors i s'alimenten d'invertebrats que habiten en els troncs dels arbres, tant en la pell com a l'interior de la fusta. Per a això disposen d'un llarg i sòlid pic que els permet perforar i trencar la fusta.

Les seves potes curtes estan armades amb dits llargs i forts. I és que la major part del temps s'inverteix en els troncs dels arbres a la recerca de caça. Aquesta tendència enlosadora fa que els eixos de les plomes de cua dels ocells siguin tan forts com el filferro. L'ocell es recolza sobre elles per a mantenir alçat el tronc vertical amb les arpes.

L'ocell negre és el major dels ocells d'Europa, amb una longitud de 45-48 cm i un pendent de 70-75 cm, ja que és de grandària gairebé negra. Els seus colors i el seu aspecte general són també molt cridaners: té un plomatge negre sobre cap, amb una àmplia franja vermella. Aquesta línia vermella és molt destacable en el mascle. En la femella, per contra, es tracta d'una petita cicatriu situada en el clatell de l'ocell. El pic és gris clar i els ulls blanc-groguencs. Quant al seu aspecte general, pot dir-se que és bastant maldestre.

És a dir, el pic i el cap de l'ocell negre són molt grans en comparació amb el seu coll fi, i les potes i cues també semblen curtes, ja que generalment el cos de l'ocell ofereix un perfil de disseny especial. Si a això li afegim un ull blanquinós agut i el cant que l'animal llança per a reivindicar la seva territorialitat sembla un riure sense el tall d'un maníac, és fàcil comprendre que l'ocell negre sigui considerat un ocell boig.

Els seus colors i el seu aspecte general són també molt cridaners: té un plomatge negre sobre cap, amb una àmplia franja vermella. Aquesta línia vermella és molt destacable en el mascle.

L'ocell negre habita en les velles selves boreals i temperades d'Europa i Àsia, desenvolupant una vida sedentària excepte en el cas dels exemplars joves. En la Península Ibèrica només s'ha observat als Pirineus, en els Montes Cantàbrics i en el Sistema Central, existint en aquesta última zona només una població relíctica. A Euskal Herria viu principalment als Pirineus i els seus voltants en fagedes, avets i pinedes de muntanya, entre 800 i 1.600 m d'altitud, i a poc a poc ha anat acceptant també antigues plantacions de pi silvestre ( Pinus sylvestris ).

En aquests boscos, i a partir de febrer, es pot sentir en qualsevol lloc el so sonor del parany del bec negre mascle. Aquesta rampa sol ser una espècie de doble de vestíbul sec i ràpid, i l'ocell ho forma tocant amb el seu pic robust una branca a la qual avisa a les femelles i altres mascles.

Quan arriba la primavera, els ocells negres, després de formar la parella, trien un arbre robust i gran, i perforen la fusta amb el pic per a construir una magnífica cambra d'uns 20 cm de diàmetre a l'interior del tronc.

Com ja s'ha comentat, els ocells són principalment insectívors, i encara que ocasionalment s'alimenten de llavors de pi o de fagedes, aquests són només els ingredients més escassos de la seva dieta. Per contra, els insectes corticals, que habiten en els troncs dels arbres, i els coleòpters xilòfags, que s'alimenten de la fusta, són les peces preferides de la caça del xiulet negre, per a la captura del qual perfora repetidament els troncs dels arbres, sent les dades més destacades que la majoria dels forats excavats són pins. Al mateix temps, quan troba una hormiguera, no dubti a baixar-la al sòl i treballa en ella fins a sadollar amb la seva llarga llengüeta.

A vegades, els arbres malalts i/o podrits solen estar cosits de tota mena de coleòpters o de les seves larves, per la qual cosa l'ocell negre tritura completament l'arbre fins que només queda un munt d'estelles. Així doncs, és evident la importància que té el xiulet negre —i la resta dels ocells— en el control de les poblacions d'aquests insectes, així com en el procés de descomposició de la fusta morta, que facilita i accelera el treball d'invertebrats, fongs, bacteris i altres descomponedors mitjançant la reducció dels troncs.

Quan arriba la primavera, els ocells negres, després de formar la parella, trien un arbre robust i gran, i perforen la fusta amb el pic per a construir una magnífica cambra d'uns 20 cm de diàmetre a l'interior del tronc.

Quan arriba la primavera, els ocells negres, després de formar la parella, trien un arbre robust i gran, i perforen la fusta amb el pic per a construir una magnífica cambra d'uns 20 cm de diàmetre a l'interior del tronc. El pòrtic el·líptic d'aquesta cambra se situa normalment en direcció sud.

A la fi d'abril o maig la femella posa entre 4 i 5 ous blancs, i els txitos neixen al món entre 12 i 14 dies, amb la seva alimentació mascle i la seva femella. Als 20 dies els txitos començaran a mirar cap a fora del portal niu i per al dia 27 començaran a explorar els voltants. Encara així, l'alimentació dels txitos estarà en mans dels pares i el grup familiar no se separarà fins que transcorrin dos mesos.

Quan arriba la primavera, els ocells negres, després de formar la parella, trien un arbre robust i gran, i perforen la fusta amb el pic per a construir una magnífica cambra d'uns 20 cm de diàmetre a l'interior del tronc.

Segons l'exposat, i com en el cas de la majoria dels insectívors forestals, és evident que la durada del pic negre està íntimament lligada a la selva més extensa i madura, ja que l'arbre vell i gran és obligatori per a la nidificació i, al seu torn, en aquesta mena de selves es troben abundants els insectes que formen part de la seva alimentació. Així doncs, la importància de mantenir les zones de boscos vells i de no treure d'elles fusta malalta o podrida és evident, tant pel que fa a l'ocell negre com a la majoria dels insectívors forestals.

FITXA TÈCNICA:

PIC NEGRE

ESPÈCIE

: Dryocupus martius

FAMÍLIA

: PICIDAE

ORDRE

: PIZIFORMES

CLASSE

: OCELLS