Elhuyar zientziaren komunikazioa

Biologia

Sukaldera iritsi dira algak

2019/10/12

Algak, ozeanoak eta ia edozein ur-ingurune kolonizatu dituzten bizidunak, sukaldera ere iritsi dira. Hasieran janari tradizional gisa, gero janari exotiko gisa, eta, dagoeneko, gure etxeko sukaldeetan ditugu. Elikagai ona, baina arazo handi bat duena: iodo asko dauka, eta arriskutsua da alga gehiegi jatea.

Korrokoiak bazkaltzeko

2019/10/12

Jan al duzu inoiz korrokoirik? Probatu al duzu bere zaporea? Denok uste dugunaren kontra, urte gutxitan, korrokoia, gure plateretako ohiko jaki bihurtu daiteke. Izan ere, korrokoiak haztegian hazteko “Akura” ikerketa proiektua jarri dute martxan, Kardala Lanbide Heziketako Akuikultura eskolak, Gaiker ikerketa zentroak eta Euskal Herriko Unibertsitateak. Proiektua hastapenetan dago baina ...

Mikroalgen energia

2019/10/12

Naturan 400.000 mikroalga espezie dago. Bai kopuruak, bai moldaerraztasunak, laborategien desio-helburu bihurtu dituzte eta mikroalga horiekin lan egiten dute hainbat produktu lortzeko. Interreg programaren bidez, mikroalgen laborantzatik abiatuta, Neikerrek Cyclalg proiektua garatu du biodiesela lortzeko asmoz, CENERen laguntzarekin.

Animalia gautar bitxi horiek

2019/10/05

Euskal Herrian 25 saguzar espezie bizi dira. Natura 2000 sareko Ernio-Gazume eremuan horietako batzuk bizitzeko leku aproposa aurkitzen dute. Alkizako udalarekin elkarlanean, Naturtzaindia naturaguneko saguzar-espezien katalogoa egiten ari da. Aurkikuntza harrigarriak egin dituzte eta Teknopolisek horietako batzuk erakusteko aukera du.

Bananak eta CRISPR

2019/09/30

Bananak eta CRISPR

Bananak eta CRISPR. Bikote xelebrea. Ohiko fruta jangarri bat bata, eta genetikaren teknika iraultzaile bat bestea. Nature aldizkarikoek diotenez bananak salbatzeko, CRISPR erabili behar da. Proposatzen dutenez, bananaren etorkizunaren aukera bakarrenetako bat CRISPR teknika erabiltzea izan liteke. 

Harpidetu gai honen RSSra

Gaiak

Ikusi beste gai batzuk

Mota

Iragazi formatuaren arabera

Saioa hasi

Erabiltzaile-izenik ez baduzu, eman izena

Pasahitza ahaztu zait

Jarraitu Zientzia.eus

Gehitu zure bloga

Zientzia app

Webgune honek cookieak erabiltzen ditu zure nabigazio-esperientzia hobetzeko. Nabigatzen jarraitzen baduzu, ulertuko dugu cookie horien erabilera onartzen duzula. Onartu
Informazio gehiago
Babesleak

Kultura eta Hizkuntza Politika Sailak (Hizkuntza Politikarako Sailburuordetzak) diruz lagundua

Eusko Jaurlaritzako Industria, Merkataritza eta Turismo Saila
Gipuzkoako Foru Aldundia