Elhuyar zientziaren komunikazioa

Dietetika/Elikagaiak artikuluak

Litekeena da birus batek gaixotasun zeliakoa garatzea
 

Litekeena da birus batek gaixotasun zeliakoa garatzea

2017/04/06

Gaixotasun zeliakoak oinarri genetikoa du, baina gene jakin batzuk izateak ez du esan nahi gaixotasuna garatuko denik: aldaera genetiko horiek dituztenen % 3-4k bakarrik garatzen dute gaixotasuna. Bada, Science aldizkarian argitaratutako ikerketa batek erakutsi du infekzio biriko bat izan daitekeela gaixotasuna gararazten duen faktoreetako bat.

It

...

Herritar arduratsuarena

2015/11/02

Litekeena da haragi-jaleren bat baino gehiago arduratuta egotea haragi prozesatuek eta haragi gorriak minbizia izateko arriskua areagotzen dutela jakin duenetik. Ziurrenik, herritar arduratsua bada, dagoeneko jakingo du zer dioen OMEren Minbizia Ikertzeko Munduko Agentziaren txostenak, hizki txikitan. Alegia, hasierako lerroburuek eragindako izuald

...
Jateak sortzen du mendekotasuna, ez janak
 

Jateak sortzen du mendekotasuna, ez janak

2015/03/13

Azken urteotan, asko zabaldu da elikagai jakin batzuek mendekotasuna eragin dezaketelako ideia. Azukreak, gatza eta gantzak dira susmagarri nagusiak, eta txokolatearekiko mendekotasuna duenari izena ematera ere iritsi dira batzuk: chocoholic. Ikertzaileen esanean, baina, ez dago frogarik baieztatzeko elikagaiek mendekotasuna eragiteko arriskua dutela; bai, ordea, jateak berak.
“Sariei esker, jendeak badaki zertan nabilen”
 
Saioa Alvarez Sabatel Elikagaien ikertzailea

“Sariei esker, jendeak badaki zertan nabilen”

2015/02/06

Saioa Alvarez Sabatel emultsioen gantza nola gutxitu ikertzen ari da AZTI-Tecnalian. Ikertzen ez ezik, egiten duen lana zabaltzen ere ahalegintzen da, eta arrakasta handiarekin egiten du, gainera. Horren adierazle da iazko Dance your PhD (Dantzatu zure tesia) lehiaketan jasotako saria. Science aldizkariak antolatzen du lehiaketa, eta, bertan, dokto

...
Maillard jaunaren patata frijituak
 

Maillard jaunaren patata frijituak

2014/10/01

Kolore arrea duen patata frijitu ale bakar batek badu gizakiontzat minbizi-sortzaile probablea den konposatu kimiko bat —gutxienez—, eta zenbait mikrogramo gainera. Zein da konposatu hori, eta nola iritsi da gure platerera?

Saioa hasi

Erabiltzaile-izenik ez baduzu, eman izena

Pasahitza ahaztu zait

Jarraitu Zientzia.eus

Gehitu zure bloga

Zientzia app

Webgune honek cookieak erabiltzen ditu zure nabigazio-esperientzia hobetzeko. Nabigatzen jarraitzen baduzu, ulertuko dugu cookie horien erabilera onartzen duzula. Onartu
Informazio gehiago
Babesleak

Kultura eta Hizkuntza Politika Sailak (Hizkuntza Politikarako Sailburuordetzak) diruz lagundua

Eusko Jaurlaritzako Industria, Merkataritza eta Turismo Saila
Gipuzkoako Foru Aldundia