Elhuyar zientziaren komunikazioa

Nekazaritza

Entsaladak poltsan

2019/05/04

Entsalada egitea erraza da, baina egunean 300.000 egitea erloju baten zehaztasuna eskatzen duen zeregina da. Erronka teknologiko eta logistiko handia da hori, eta, are gehiago, kontuan hartzen badugu Milagroko Floretten instalazioetan ia 100 produktu desberdin egiten direla eta erreferentziak 400 direla. Negutegietatik ontziratzera arte entsaladaren bidea jarraituko dugu.
Itoitz-Nafarroako Kanala ureztatze-sistemak zaurgarriago egin du Nafarroako nekazaritza
 

Itoitz-Nafarroako Kanala ureztatze-sistemak zaurgarriago egin du Nafarroako nekazaritza

2019/02/14

Itoitz-Nafarroako Kanalak nekazaritzan izan dituen ondorioak aztertu dituzte BC3-ko ikertzaileek, eta ondorioztatu dute ureztatze-sistema horrek zaurgarriagoa egin dituela, batez ere, nekazari txikiak, baina, baita handiak ere. Regional Environmental Change aldizkarian argitaratu dute ikerketa.

Nafarroako Erdialdeko eta Goi Erriberako 22 herritan

...
Intsektuen izurriteak kontrolatzeko teknika berria, CRISPR bidez
 

Intsektuen izurriteak kontrolatzeko teknika berria, CRISPR bidez

2019/01/09

Kaliforniako Unibertsitateko ikertzaileek intsektu arrak esterilizatzeko metodologia berria garatu dute. Edizio genetikorako CRISPR teknika erabili dute horretarako: zehaztasun handiz, intsektuen sexua eta emankortasuna baldintzatzen dituzten geneak eraldatu dituzte. Hala, lortu dute bakar-bakarrik intsektu arrak eta, gainera, antzuak sortzea. Iker

...

Foodcomputer: baratze teknologikoa

2018/12/29

2050. urtean 10.000 milloi biztanle izango gara munduan, gaur egun baino 3.000 milioi pertsona gehiago.

Mundua mugatua da eta biztanleriaren hazkundeak erronka berriak ekarriko ditu etorkizunean. Nola elikatuko dira etorkizuneko gizarteak?

Erronka honi aurre egiteko, Massachusetts Institute of Technology -MITn “Nekazaritza irekia” (OpenAg) ekimena sortu dute eta bertan Food Computer ...

"Egiptora joan nintzen lehen aldian, negar egin nuen, hunkituta"
 
Amaia Arranz Otaegui Arkeobotanikaria

"Egiptora joan nintzen lehen aldian, negar egin nuen, hunkituta"

2018/10/05

Zientzia-gaiak gutxitan iristen dira komunikabide orokorretara. Badira salbuespenak, ordea, eta horietako bat izan da Amaia Arranz Otaeguiren azken ikerketa: gaur egun Jordania den eremuan, duela 14.000 urte talo-itxurako ogia egiten zutela frogatu dute.  

Arranz gustura dago ikerketak izandako hedapenarekin, eta garrantzi handia ematen dio dibulg

...

Harpidetu gai honen RSSra

Gaiak

Ikusi beste gai batzuk

Mota

Iragazi formatuaren arabera

Saioa hasi

Erabiltzaile-izenik ez baduzu, eman izena

Pasahitza ahaztu zait

Jarraitu Zientzia.eus

Gehitu zure bloga

Zientzia app

Webgune honek cookieak erabiltzen ditu zure nabigazio-esperientzia hobetzeko. Nabigatzen jarraitzen baduzu, ulertuko dugu cookie horien erabilera onartzen duzula. Onartu
Informazio gehiago
Babesleak

Kultura eta Hizkuntza Politika Sailak (Hizkuntza Politikarako Sailburuordetzak) diruz lagundua

Eusko Jaurlaritzako Industria, Merkataritza eta Turismo Saila
Gipuzkoako Foru Aldundia