Elhuyar zientziaren komunikazioa

Dietetika/Elikagaiak bideoak

Azukrearen zapore mikatza

2018/06/09

2012an, Nature aldizkarian argitaratutako artikulu batek hautsak harrotu zituen, parekatu egin zituelako azukreak osasunean dituen eraginak eta alkoholarenak. Gaur egun, Munduko Osasun Erakundearentzat, hiru dira gaixotasun ez-komunikagarrien arrisku faktore nagusiak: bat dieta da; beste biak, tabakoa eta alkohola. Eta dietaren barruan, susmagarri nagusia azukrea da. Ba al zenekien, batez beste, ...

Azukreak, alkoholaren lehengaia

2018/06/09

Ez dago alkoholik ez bada azukrerik egon. Hain zuzen ere, alkoholaren ekoizpena azukrea metabolizatzearen ondorio bat da legamia eta bakterio batzuetan. Azukrea bada haientzat elikagai bat. Azukrearen molekulak bereziak dira, karbonoen arteko loturak azkar puskatzeko aproposak direlako, eta, beraz, energia oso azkar ematen dute. Molekulak horiek bakarka egon, binaka edo ...

Alkohola, % 0 osasungarria

2018/06/09

Gizartean zabaldua dago alkohola neurrian edateak onurak ekartzen dizkiola osasunari. Ardo kopa bat ona omen da bihotzarentzat edo garagardoak propietate osasungarriak dituela. Egia ala gezurra? Joseba Zabala, osasun publikoan lan egiten duen medikuarengana jo dugu, zientziak alkoholari buruz argitaratu dituen ebidentzietan oinarrituta, jendartean hedatuak dauden alkoholari buruzko topikoei aurre egiteko.

Sagardoa: sagarren sekretua

2018/02/17

Antzinatik dago Euskal Herrian sagardoa baserrietan ekoizteko ohitura, baina gaur egun, ofizio bihurtu da eta sektore profesionalek, urratsak eman dituzte kalitatezko sagardoa ekoizteko. Hala ere, urtero gauzak berdin egin arren, ez da beti emaitza berdina lortzen. Arrazoietako bat sagarren nahasketa da. Euskal Herriko Unibertsitatean tesi oso bat garatu dute, sagar-mota ...

Frutak eta barazkiak eskolara doaz

2017/12/16

UPV/EHUko Bittor Rodriguez ikertzaileak eta bere taldeak NAOS Estrategia saria irabazi dute frutak eta barazkiak jatea umeengan sustatzeko proiektu batengatik.

Saioa hasi

Erabiltzaile-izenik ez baduzu, eman izena

Pasahitza ahaztu zait

Jarraitu Zientzia.eus

Gehitu zure bloga

Zientzia app

Webgune honek cookieak erabiltzen ditu zure nabigazio-esperientzia hobetzeko. Nabigatzen jarraitzen baduzu, ulertuko dugu cookie horien erabilera onartzen duzula. Onartu
Informazio gehiago
Babesleak

Kultura eta Hizkuntza Politika Sailak (Hizkuntza Politikarako Sailburuordetzak) diruz lagundua

Eusko Jaurlaritzako Industria, Merkataritza eta Turismo Saila
Gipuzkoako Foru Aldundia