Elhuyar zientziaren komunikazioa

Zientzia animazioak

Amu begetala

2019/10/26

Loreak ederrak direla. Baina marketin hutsa da, petaloetatik hasita. Kolore biziak dituzte, polinizatzaileak erakartzeko, eta egitura aproposa. Zenbat petalo ditu lore batek? Eta nola iritsi da kopuru horretara?

Sukaldera iritsi dira algak

2019/10/12

Algak, ozeanoak eta ia edozein ur-ingurune kolonizatu dituzten bizidunak, sukaldera ere iritsi dira. Hasieran janari tradizional gisa, gero janari exotiko gisa, eta, dagoeneko, gure etxeko sukaldeetan ditugu. Elikagai ona, baina arazo handi bat duena: iodo asko dauka, eta arriskutsua da alga gehiegi jatea.

Akordio on bat legamiarekin

2019/09/28

Oso aspaldiko akordio bat da: guk azukrea eman legamia bati, eta legamiak garagardoa itzuliko digu. Garagardoa aldatuko da legamia motaren arabera, eta hartzidura eragiteko prozesua ere bai. Baina hartzidura behar bezala egiten baldin bada, garrantzitsuena eginda dago: eskuetan dugun hori, dagoeneko garagardoa da.

Gordinetik kozinatutakora

2019/06/22

Beroak garrantzi oso handia du sukaldean. Historiaurrean hasi zen gizakia janaria berotzen, eta, beraz, aldaketak eragiten jakien substantzietan. Proteinak eta beste molekula asko puskatzen ditu, edo oxidatu. Eta erreakzio kimikoak abiarazten ditu janariaren barruan. Horren ondorioz, zaporeak aldatzen dira, eta zenbait kasuetan, janari gordinean duden toxinak desegiten dira. Egia da ...

Saioa hasi

Erabiltzaile-izenik ez baduzu, eman izena

Pasahitza ahaztu zait

Jarraitu Zientzia.eus

Gehitu zure bloga

Zientzia app

Webgune honek cookieak erabiltzen ditu zure nabigazio-esperientzia hobetzeko. Nabigatzen jarraitzen baduzu, ulertuko dugu cookie horien erabilera onartzen duzula. Onartu
Informazio gehiago
Babesleak

Kultura eta Hizkuntza Politika Sailak (Hizkuntza Politikarako Sailburuordetzak) diruz lagundua

Eusko Jaurlaritzako Industria, Merkataritza eta Turismo Saila
Gipuzkoako Foru Aldundia