Elhuyar zientziaren komunikazioa

Nekazaritza bideoak

Mahastien bizi-asegurua hobetzeko bidean

2019/06/08

Filoxera Europan sartu zenetik, eta ia mahasti guztiak suntsitu zituenetik, ezinbestekoa da txertoa mahatsondoetan. Edozein mahatsondo-espeziek, mahatsondo amerikarraren sustraiak behar ditu, bizkarroiari aurre egiteko. Kontua da nola lotzen diren bi landareak. Duela 30 urtetik hona omega-txertoa erabili izan da eta ondo funtzionatu du, baina agian beste txerto-mota batzuk erabilita mahastietako ...

Zuhaitzak, gizakiaren zerbitzura

2019/06/08

Zertarako balio dute zuhaitzek? Egia esan, bizidunak dira; ez dute “zerbaiterako balio”. Baina gizakiak, bai erabili egin ditu, ia denetarako. Oro har, egurra baliatu du gizakiak, material unibertsala baita. Adibidez, Euskal Herriko papergileek zuhaitzak baliatu dituzte egur asko denbora gutxian sortzeko. Horretarako, hainbat konifera-espezie probatu zituzten, ea egokiena zein zen, ...

Entsaladak poltsan

2019/05/04

Entsalada egitea erraza da, baina egunean 300.000 egitea erloju baten zehaztasuna eskatzen duen zeregina da. Erronka teknologiko eta logistiko handia da hori, eta, are gehiago, kontuan hartzen badugu Milagroko Floretten instalazioetan ia 100 produktu desberdin egiten direla eta erreferentziak 400 direla. Negutegietatik ontziratzera arte entsaladaren bidea jarraituko dugu.

Foodcomputer: baratze teknologikoa

2018/12/29

2050. urtean 10.000 milloi biztanle izango gara munduan, gaur egun baino 3.000 milioi pertsona gehiago.

Mundua mugatua da eta biztanleriaren hazkundeak erronka berriak ekarriko ditu etorkizunean. Nola elikatuko dira etorkizuneko gizarteak?

Erronka honi aurre egiteko, Massachusetts Institute of Technology -MITn “Nekazaritza irekia” (OpenAg) ekimena sortu dute eta bertan Food Computer ...

Ogia, nekazaritza baino lehenagokoa

2018/09/20

Duela 14.400 urte, gaur egun Jordania den eremuan, talo-itxurako ogia egiten zutela aurkitu dute Amaia Arranz Otaeguik eta kideek. Aurkikuntza horren berri eman eta haren garrantzia nabarmendu ditu Elhuyarreko Ana Galarraga Aiestaranek, Ahoz Aho saioan.

Saioa hasi

Erabiltzaile-izenik ez baduzu, eman izena

Pasahitza ahaztu zait

Jarraitu Zientzia.eus

Gehitu zure bloga

Zientzia app

Webgune honek cookieak erabiltzen ditu zure nabigazio-esperientzia hobetzeko. Nabigatzen jarraitzen baduzu, ulertuko dugu cookie horien erabilera onartzen duzula. Onartu
Informazio gehiago
Babesleak

Kultura eta Hizkuntza Politika Sailak (Hizkuntza Politikarako Sailburuordetzak) diruz lagundua

Eusko Jaurlaritzako Industria, Merkataritza eta Turismo Saila
Gipuzkoako Foru Aldundia