Artikuluak

Zientzia animatua: Galleta bustitzearen fisika

Teknopolis

2020/01/18 Busti galleta bat te berotan, eta, lehenago edo geroago, hautsi egingo da. Baina zer egin ...
Gozo eta teknologiko

Teknopolis

2020/01/18 Gozogintza tradizioz artisau-lana izan bada ere, gozoen atzean teknologia egon daiteke. Egun, asko dira industriara ...
Digestio onaren mitoak

Teknopolis

2019/12/21 Ospatzeko, jan egiten dugu, asko gainera. Baita edan ere; jakina da hori. Ospakizun askoko garai ...
Korrokoiak bazkaltzeko

Teknopolis

2019/10/12 Jan al duzu inoiz korrokoirik? Probatu al duzu bere zaporea? Denok uste dugunaren kontra, urte ...
Sukaldera iritsi dira algak

Teknopolis

2019/10/12 Algak, ozeanoak eta ia edozein ur-ingurune kolonizatu dituzten bizidunak, sukaldera ere iritsi dira. Hasieran janari ...
Lupulua: garagardoaren ukitu magikoa

Teknopolis

2019/09/28 Lupulu landarearen lorearen barruan dagoen hauts horia, lupulina, da garagardoen arteko aldea markatzen duena. Euskal ...
Akordio on bat legamiarekin

Teknopolis

2019/09/28 Oso aspaldiko akordio bat da: guk azukrea eman legamia bati, eta legamiak garagardoa itzuliko digu. ...
Betiko garagardoaren errezeta berria

Teknopolis

2019/09/28 Igor Oyarbide Beasaindarrak Madrilen egiten du lan, Mahou-San Miguel enpresako I+G sailean. Garagardo berriak diseinatzen ...
Sukaldeko teknologiak

Teknopolis

2019/06/22 Egosketako etxetresnen marka handi askoren produktuen tripetan Euskal Herrian egindako osagai teknologikoak daude. Garaia parke ...
Gordinetik kozinatutakora

Teknopolis

2019/06/22 Beroak garrantzi oso handia du sukaldean. Historiaurrean hasi zen gizakia janaria berotzen, eta, beraz, aldaketak ...
Apperitifa: Garaiko elikagaien agenda

Teknopolis

2019/05/04 Tokian tokiko eta garaian garaiko elikagaiak kontsumitzeak dituen abantailak jakinak dira dagoeneko. Gaurko Apperitifean, produktu ...
Entsaladak poltsan

Teknopolis

2019/05/04 Entsalada egitea erraza da, baina egunean 300.000 egitea erloju baten zehaztasuna eskatzen duen zeregina da. ...
Ogia, nekazaritza baino lehenagokoa

2018/09/20 Duela 14.400 urte, gaur egun Jordania den eremuan, talo-itxurako ogia egiten zutela aurkitu dute Amaia ...
Alkohola, % 0 osasungarria

Teknopolis

2018/06/09 Gizartean zabaldua dago alkohola neurrian edateak onurak ekartzen dizkiola osasunari. Ardo kopa bat ona omen ...
Azukrearen zapore mikatza

Teknopolis

2018/06/09 2012an, Nature aldizkarian argitaratutako artikulu batek hautsak harrotu zituen, parekatu egin zituelako azukreak osasunean dituen ...
Azukreak, alkoholaren lehengaia

Teknopolis

2018/06/09 Ez dago alkoholik ez bada azukrerik egon. Hain zuzen ere, alkoholaren ekoizpena azukrea metabolizatzearen ondorio ...
Sagardoa: sagarren sekretua

Teknopolis

2018/02/17 Antzinatik dago Euskal Herrian sagardoa baserrietan ekoizteko ohitura, baina gaur egun, ofizio bihurtu da eta ...
Haur goiztiarrentzako esne solidarioa

Teknopolis

2017/12/16 EAEn abiatu berri den Ama Esnearen Bankuak dagoeneko 30 emaile ditu, eta beste 80 emakume ...
Animazioa: Pozoia dosiaren arabera

Teknopolis

2017/12/16 Gezurra badirudi ere, sagarrak pozoiak ditu bere osagaietan. Hazietan duen molekula batek zianuroa askatzen du, ...
Frutak eta barazkiak eskolara doaz

Teknopolis

2017/12/16 UPV/EHUko Bittor Rodriguez ikertzaileak eta bere taldeak NAOS Estrategia saria irabazi dute frutak eta barazkiak ...
2100ean ere, babarrun-jana

Teknopolis

2017/12/09 Nolakoak izango dira Euskal Herriko nekazaritza-paisaiak 2100en? Zer jango dute etorkizuneko euskaldunek? EHUko ikertzaile talde-bat ...
Esnea kontrolpean

Teknopolis

2017/04/01 Ekoizleen ardura da merkaturatzen den esnearen gutxieneko kalitatea bermatzea. Banatzaileek jasotzen duten esne-tanga guztietako laginak ...
Modaren eta dieta orekatuaren artean

Teknopolis

2017/04/01 Izan al dezake modak eraginik dietan? Azken aldian geroz eta ugariagoak dira laktosarik eta glutenik ...
Dieta berezien sukaldea

Teknopolis

2017/04/01 Arrasateko Auzo Lagun kooperatiban egunero 14.000 menu ematen dituzte. Horietatik % 4 dieta bereziak izaten ...
Glutena eskuetan

Teknopolis

2017/04/01 Glutena, jateaz gain, usaindu eta ukitu ere egin daiteke. UPV/EHUko Farmazia Fakultatean tailerrak ematen dituzte ...
Genetika aurreratua txakolina hobetzeko

Teknopolis

2017/02/18 Ardoaren ezaugarrietan eragina du mahastiaren lurrak. Lurrean dauden mikroorganismoak dira horren erantzule. Mikroorganismo horiek identifikatzeko ...
Kafea edo tea?

Teknopolis

2016/12/17 Bi edariak oso sartuta daude gure ohituretan, biek tradizio zaharra dutelako Europan, eta biek eskaintzen ...
Elikagai funtzionalak, beharrezko?

Teknopolis

2016/12/17 Gero eta gehiago dira saltokietan eskaintzen zaizkigun elikagai aberastuak. Antza, gizakiak behar dituen elementu guztiak ...
Sutondo, sukalderako softwarea

Teknopolis

2016/12/17 Leioako Ostalaritza Eskolan Sutondo izeneko software bat erabiltzen dute errezetak gordetzeko, eta eskolaren sukaldaritza kudeatzeko: ...
Kafearen kimika

Teknopolis

2016/12/17 Cafés Baqué bisitatu dugu, kafearen atzean dagoen zientziaren bila.
Kobaltoaren kronika

Teknopolis

2016/11/19 Kobaltoa behar-beharrezkoa dugu, baina muga batzuen barruan. 1966an Quebec-en kobaltoak pozoitutako paziente asko izan ziren, ...
Urak, aukeran

Teknopolis

2016/11/12 Nafarroako CNTAn, ura edateko segurua dela ziurtatzeko analisiak egiten dituzte.
Zer jango dugu etorkizunean?

Teknopolis

2016/06/25 Nafarroako Unibertsitate Publikoak IS­ FOOD izeneko ikerketa-zentro bat zabaldu du elikagai berri eta osasuntsuak garatzeko ...
Lekaleetatik plastikora

Teknopolis

2016/03/12 Lekaleen kontserbak egiterakoan baztertzen diren hondakinak aprobetxatu eta berrerabiltzea lortu dute.
Gatzura ez da hondakina

Teknopolis

2016/03/12 Gaztaren elaborazio prozesuan sortzen den azpiproduktu nagusia, hau da, gazura da Gaxuraren lehengaia.
Kolesterolaren aurkako ogia

Teknopolis

2015/12/19 Odoleko kolesterol­-maila jaisten laguntzeko diseinatu dute ogi hau.
Gabonetako digestioa

Teknopolis

2015/12/19 Gabonetako bazkari eta afarietako elikagaiak nola prozesatzen ditu gure gorputzak?
Zaporeen zientzia

Teknopolis

2015/12/19 Mugaritzeko sukaldariak dira Dani Lasa eta Ramon Perisé. Zaporeekin egiten dute lan, berriak sortzen dituzte ...
Horrela egiten dira patata frijituak

Teknopolis

2015/10/10 Patata fijituak nola egiten diren ikusiko dugu Aguraingo Celigüeta lantegian.
Patata, oinarrizko elikagaia

Teknopolis

2015/10/10 Patataren osagai nagusia ura denez, elikagai arina da. Gainera, behar-beharrezkoak ditugun karbohidratoak ematen dizkigu.
Elikagai transgenikoak

Teknopolis

2013/10/12 Elikagai transgenikoak lehen eta orain.
Janaria burmuinean

Teknopolis

2013/10/12 Lapiko profesionalak eta ikerketarako erabiltzen diren sukaldeak ezagutu nahi izan ditugu. Eta horretarako Basque Culinary ...
Alkoholaren ajeak

Teknopolis

2013/02/18 Alkohola edan ondoren ajea izan ohi dugu, histaminaren erruz. Biolanek elikagaien histamina-maila neurtzen duen biosentsore ...
Tesia hiru minutuan

Teknopolis

2013/02/18 Zure tesia hiru minutuan azaltzeko gai izango zinateke?
Haurren obesitatea

Teknopolis

2012/01/16 Lurralde txiroenetan, milaka pertsona hiltzen dira gosez, eta, bitartean, herri aberatsenetan obesitatea da izurrite nagusietako ...
Itsaspeko ardoa

Teknopolis

2011/07/10 Plentziako badian aurkitzen den Edariak Ontzeko Itsapeko Laborategiaz diharduen erreportajea.
Elikagaien teknologia

Teknopolis

2011/06/26 Osasuntsu mantentzeko oinarrietako bat modu orekatuan elikatzea da. Eta ideia hori geroz eta barneratuagoa dago ...
Dietonhealth, osasuna etxean

Teknopolis

2011/06/26 Teknologia berriak egunerokoan oso lagungarriak zaizkigu, baina orain gure osasunaren kudeaketarekin ere zuzeneko harremana eduki ...
Kafeina

Teknopolis

2010/12/05
Algak, itsasoko belarra

Teknopolis

2010/11/21 Uda amaituta hondartzak jendez husten direnean, itsasertzean lerro gorri bat marrazten da itsasbeheran. Gelidium izeneko ...
Pitagorasen txokolatea

Teknopolis

2010/03/17 Eta, orain, matematikako klase bat jasoko dugu, baina ez ohikoa. Zenbakiak eta teoremak aipatzeaz gainera, ...
Fruta bakoitza, bakarra

Teknopolis

2009/06/17 Zuku bat norberak egindakoa ez bada... nola identifika genitzake ziurtasunez edaria osatzen duten frutak? EHU/UPVko ...
Zentzumenak laborategian

Teknopolis

2009/02/04 Getariako txakolina, Idiazabal gazta, Arabako Errioxako ardoa...; besteak beste, zentzumenen bidezko analisiek ziurtatzen dute beren ...
Jateko prest bi hilabetez

Teknopolis

2009/01/21 Aurrez prestatutako janariak gero eta gehiago ikusten dira supermerkatuetako apaletan. Janari horiek freskoak eta kalitatekoak ...
Softwarea arazo astronimikoak bideratzeko / Bizimodu aldatuko dizuten berrikuntzak / Transgenikoen segurtasunaz bermerik ez / '.tel', bisita-txartel birtuala / Glonass dagoeneko erabilgarri

Teknopolis

2008/12/03 Softwarea arazo astronimikoak bideratzeko / Bizimodu aldatuko dizuten berrikuntzak / Transgenikoen segurtasunaz bermerik ez / ...
Labetik laborategira

Teknopolis

2008/10/22 Legamia-zelulak mikrokapsulatan sartu eta tenperatura jakinean soilik askatu eta aktibatu daitezen lortu nahi dute. Egun ...
Kakaoaren toxinak

Teknopolis

2008/02/03 Nori ez zaio txokolatea gustatzen? Askorentzat, plazer hutsa da txokolatea jatea. Txokolateak menpekotasuna sor dezake, ...

Bideoak

Audioak

Elhuyar aldizkaria

Gure proiektuak

Argazki-galeriak