Elhuyar zientziaren komunikazioa

Ardo beltzaren ontasunak

1999/10/01 Elhuyar Zientzia Iturria: Elhuyar aldizkaria

Ardoa odolaren zirkulaziorako, eta zehazki bihotzerako ona dela aspaldi entzuna zen, baina zenbaitzuek alkoholak inmunitate-sisteman eragiten dituen kalteak handiagoak direla zioten. Orain, ordea, badirudi kalte horiek ere ez dituela eragiten.

Hori dio behintzat laborategi-arratoiekin egindako ikerketa batek. Arratoi-talde bati ura besterik ez zioten eman edateko, biri jatorri desberdineko ardoa eta laugarrenari etanola. Pertsona batek 2-3 baso ardo edatearen kopuru baliokidea eman zieten arratoiei, ohitu zitezen. Ohitu ondoren gaixotasun txikia eragin zitzaien erantzun inmunea neurtzeko. Etanola edaten zutenek disfuntzioak izan zituzten inmunitate-sisteman eta globulu zurien kopurua nabarmen murriztu. Ardo beltza edaten zutenek, ordea, ez zuten inolako arazorik izan. Ez dakite zerk eragiten duen hori, baina ardo beltzak badu pigmentu gorri bat, antioxidatzaileak direla eta. Ardo beltza edan duten saguek ura edo etanola edan dutenek baino antioxidatzaile gehiago dute odolean.

Gehitu iruzkin bat

Saioa hasi iruzkinak uzteko.

Saioa hasi

Erabiltzaile-izenik ez baduzu, eman izena

Pasahitza ahaztu zait

Jarraitu Zientzia.eus

Eduki gehiago

Gehitu zure bloga

Zientzia app

Webgune honek cookieak erabiltzen ditu zure nabigazio-esperientzia hobetzeko. Nabigatzen jarraitzen baduzu, ulertuko dugu cookie horien erabilera onartzen duzula. Onartu
Informazio gehiago
Babesleak

Kultura eta Hizkuntza Politika Sailak (Hizkuntza Politikarako Sailburuordetzak) diruz lagundua

Eusko Jaurlaritzako Industria, Merkataritza eta Turismo Saila
Gipuzkoako Foru Aldundia